Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Jobb för unga prioriterat

Annons

Hur kan höjda skatter med 18 miljarder kronor på ungdomsjobb leda till att fler ungdomar får jobb? Vi är både förvånade och bekymrade över att Socialdemokraterna håller fast vid Håkan Juholts linje att kraftigt höja skatterna för att anställa ungdomar. Att det inte är en lösning på arbetslösheten borde vara uppenbart för de flesta. Om det blir dyrare att anställa kommer färre att anställa.

Vad som är mindre uppmärksammat är att S-förslaget också är ett slag mot välfärden. Kommunerna och landstingen skulle tvingas betala fyra miljarder i ökade löneskatter för alla personer under 26 år som de har anställda. Eftersom många unga, särskilt flickor, har sina första arbeten inom vården och omsorgen hotar socialdemokraternas politik dessa särskilt.

I Västmanlands län skulle kommunerna och lands-tingen bli av med hela 419 miljoner kronor om socialdemokraterna får bestämma. För att klara detta måste kommunen/landstinget antingen höja skatten eller säga upp medarbetare. Samtidigt pratar S om att bygga ut välfärden, hur går det ihop? På så sätt får ju Västmanland mindre pengar till att anställa barnskötare, vårdbiträden, sjuksköterskor och lärare. Det är ingen god utveckling. Nej, den bästa politiken för både ungdomar och välfärd är att se till att behålla vår ansvarsfulla arbetslinje. Vi måste se till att rusta ungdomar med rätt kunskaper och rika möjligheter till vidareutbildning, därför har vi precis refor-merat gymnasieskolan och bygger ut högskolan. Vi måste göra unga mer attraktivare på arbetsmarknaden. Det gör vi inte genom att sänka deras löner utan genom att inte låta arbetsgivarna betala så höga sociala avgifter när de anställer unga.

Vi är alla bekymrade över att ungdomar har svårt att få jobb. Att motverka arbetslöshet och skapa nya jobb är en helt central fråga för oss moderater. Vi vill fortsätta det goda arbetet för att få fler unga i arbete. Det är en politik som bryter utanförskap och skapar förutsättningar för framtid och trygghet. Så arbetar vi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons