Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Jobben är grunden till vår gemensamma välfärd

Enligt EU-kommissionens prognos kommer Sverige att vara det enda landet i EU med överskott i statsfinanserna 2012.

Annons

När vi tittar på EU-kommissionens höstprognoser för 2010 och 2011 är Sverige tillsammans med Estland det enda EU-land som haft överskott i statsfinanserna. 2010 var den svenska statsskulden 39,7 procent medan budgetbalansen var 1,3 procent. Ett år senare var statsskulden nere på 36,3 procent och budgetbalansen var 0,9 procent.

Tack vare regeringens ordning och reda i de offentliga finanserna står sig Sverige starkt trots en mycket skakig och orolig omvärld. Flera länder har tappat delar av sin kreditvärdighet och vi vet i dagsläget inte vad som kommer att hända med exempelvis Grekland, Irland och Portugal. Det är därför mycket viktigt att vi fortsätter att prioritera positiva marginaler i Sveriges ekonomi så att vi är beredda att möta olika tänkbara scenarier från omvärlden.

Sverige är, som vi alla vet, ett litet land som är mycket beroende av sin export. Sveriges export har vuxit starkt sedan 1990-talet och utgör i dag cirka 50 procent av landets bruttonationalprodukt. Under finanskrisen 2008-2009 föll Sveriges export kraftigt vilket satte avtryck på vår ekonomi. Vi ska inte underskatta utvecklingen i världsekonomin utan ständigt ta med det i beräkningarna av vårt reformutrymme.

Alliansen vill att människor ska känna sig trygga i dessa oroliga tider inte minst vad gäller skola, sjukvård och omsorg. Vi vill inte ålägga hushåll och företag skattehöjningar. Vi vill i stället möta en kraftigare och varaktig avmattning samt förstärka jobbpolitiken.

Regeringen satsar därför cirka 8 miljarder kronor på ett arbetsmarknadspaket för åren 2012-2014. I fokus står insatser för jobb, aktivitet, utbildning, praktik och insatser som gör anställningar billigare. Dessutom ska en god matchning mellan arbetssökande och lediga platser säkras för att förhindra flaskhalsar och sämre tillväxtförutsättningar.

Många av insatserna är riktade till personer som varit utan arbete en mycket lång tid för att öka deras chans att komma tillbaka. För att utanförskapet ska minska och jobben ska bli fler krävs en aktiv politik som tar ansvar för jobben. Vår arbetslinje gör det mer lönsamt att arbeta och billigare att anställa.

Vi vill att Sverige ska vara ett land där alla som vill och kan arbeta ska ha ett jobb. Det är grunden för vår gemensamma välfärd, när fler arbetar ökar intäkterna till skola, vård och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons