Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M): Nu ökar svängrummet i plånboken för många människor

Annons

2008 kommer för många västmanlänningar att innehålla 13 månader i stället för 12, i alla fall lönemässigt. Jobbskatteavdragets första och andra steg, samt en kommande sänkning av både kommunal- och landstingsskatten, kommer kombinerat att ge drygt 15000 kronor mer per år för den som tjänar 24000 kronor i månaden.

Kombinerar man detta med resultatet av den senaste löneavtalsrundan så utkristalliserar sig den största inkomstökningen i Sverige på flera decennier. Vi talar om en ökning av människors disponibla inkomster som är exceptionell.

Vi moderater och alliansmedlemmar gick till val med löftet att det ska löna sig bättre att gå från bidragsförsörjning till arbete, men också att alla som arbetar ska få mer pengar kvar att bestämma över själva. Genom dessa skattesänkningar har vi uppnått en självbestämmandereform som heter duga.

Enligt Swedbanks hushållsbarometer, som är en årligen återkommande undersökning av de svenska hushållens privatekonomi, svarar mellan 18 och 23 procent att de har svårt att få pengarna att räcka månaden ut. En tredjedel av alla hushåll har dessutom mer skulder än tillgångar. Därför är det inte heller så konstigt att det genomsnittliga sparkapitalet för en svensk familj är 28000 kronor. Det innebär att ett hushåll med två arbetande vuxna i princip fördubblar sina tillgångar den 25:e varje månad. Är det här verkligen rimligt?

I ett land som Kanada, som många jämför med Sverige, är den genomsnittliga familjens tillgångar dubbelt så stora som i Sverige. Och i ett land som Italien har endast tre procent av befolkningen större skulder än tillgångar.

Socialdemokratiska regeringar har i decennier hållit skattetrycket uppe och därmed det svenska sparandet nere.

Genom att medvetet hålla skattetrycket uppe har man skapat en befolkning där den stora merparten är beroende av statens

goda vilja. Även människor med genomsnittliga inkomster lever ur hand i mun i Sverige, utan möjlighet att planera längre än till nästa lönebesked. Är det att vara ett av världens rikaste länder?

Med en trettonde månadslön ökar svängrummet i plånboken för många västmanlänningar. Ett eget sparkapital ökar chanserna till eget ekonomiskt planerande, och det i sin tur skapar större självständighet och säkerhet.

Staffan Anger

ledamot av riksdagens näringsutskott

Sten Nordin

ledamot av riksdagens skatteutskott

Marianne Watz

ledamot av riksdagens socialförsäkringsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons