Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Ny reaktorteknik klarar klimathotets krav

Vi välkomnar den sakdebatt som Per Bolund och Michael Vilbaste vill ha om utvecklingen av fjärde generationen kärnkraft.

Annons

Vi tror inte att det är meningsfullt att tala om modern eller omodern teknik i dessa sammanhang. På samma sätt som dagens vindkraft är en utveckling av antikens vindsnurror för vattenpumpning är kärnreaktorer av generation fyra (GEN-IV) en vidareutveckling av redan beprövad teknik.

Det är helt rätt, att utvecklingen av GEN-IV-reaktorer är lång och dyrbar, men de möjligheter den medför uppväger alla kostnader. Vi talar om att kunna minst 30-faldiga varaktigheten av dagens urantillgångar till tusentals år, i princip för ”all” framtid! Men Bolund/Vilbastes uppgifter om kostnaderna för kärnkraftsforskningen är dock felaktiga.

EU:s forskningsanslag budgeteras för åren 2007-2013 inom sjunde ramprogrammet (FP7). Det omfattar 50 miljarder euro exklusive kärnforskning, som budgeteras av Euratom med 2,75 miljarder euro för perioden. Av de pengarna går huvuddelen till fusionsprojektet ITER, medan en mindre del går till GEN-IV. Man undrar ju varifrån Bolund/Vilbastes uppgift om 45 procent kommer ifrån?

Energiprojektet GEN-IV International Forum (GIF) har hunnit mycket längre än Bolund/Vilbaste anger. Den mest utvecklade av de sex reaktortyperna är den natriumkylda bridreaktorn, som redan är i drift i bland annat Frankrike. Sydkorea har satt år 2028 som mål för fullskalig drift av sin tilllämpning av bridreaktorn och USA har redan uppnått goda resultatet med en gaskyld högtemperaturreaktor. Kina planerar att ha en liknande gaskyld reaktor färdig till år 2013.

Sverige har tidigare varit ett av världens främsta länder inom kärnkraftstekniken och vi bör återta den ställningen. Det måste väl vara positivt även för MP att sträva efter att lindra världens stora beroende av fossila bränslen. Klimathot och en växande världsbefolknings snabbt stigande behov av energi talar starkt för detta.

Kan vi inte vara överens om att det vore värdefullt att svenska forskare officiellt, och med anslag även från kärnkraftbolagen, skulle kunna medverka i dessa satsningar. Det finns en stor kommersiell potential i möjligheten att omvandla det som nu kallas kärnkraftens avfall till en gigantisk energitillgång!

Staffan Anger, riksdagsledamot

Bengt Åke Andersson

Hans Stackegård

Leif Fagrell

Paul Hangård

Energigruppen i Västeråsmoderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons