Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Regeringen fortsätter att i budgeten ta ansvar för Sverige

Annons

Runt om i Europa kan vi se en stor ekonomisk oro med skakiga ekonomier. Trots det osäkra läget finns det i Sverige utrymme för reformer i höstens budget. I alla lägen är politikens roll att ta ansvar och skapa möjligheter och Sverige står starkt i en turbulent tid. Stora satsningar på infrastruktur, forskning, företagande och utbildning görs i årets budget och som ett av få länder kan vi fortsätta satsa resurser för tillväxt.

Det är viktigt att satsa långsiktigt för en hållbar infrastrukturutveckling. Den snudd på kaotiska situation som råder på Sveriges järnvägsnät beror på tidigare försyndelser och det är märkligt hur lätt tidigare S-rege-¿ringar kommit undan sin del av ansvaret. Regeringen kommer att satsa miljarder på järnvägen i framtiden. Fokus kommer att ligga på drift och underhåll, men även på flera utpekade projekt som till exempel ny järnväg mellan Göteborg och Borås, Ost-¿länken och Malmbanan.

Även landsvägssatsningen på väg mellan Pajala och Svappavaara kommer att betyda mycket för infrastrukturen i Sverige. Dessa satsningar behövs, decenniers snålhet av socialdemokratiska regeringar i kombination med ökad trafik har satt sina spår på dagens infrastrukturnät. Kvaliteten är undermålig, men dessa brister har inte uppstått nu – de visar sig nu. Regeringen fort-sätter att satsa resurser. Det kommer att ta tid, men vi är redan en god bit på väg.

Regeringen fortsätter att stärka Sverige som en forskningsnation genom att ge forskningen stort utrymme i höstens budget. Detta kommer att locka utländska företag att etablera sig här samt att möjligheterna för nya företag att växa fram ökar. Ett annat fokusområde kommer att vara forskning inom gruvområdet. Regeringen vill under fyra år lägga 200 miljoner kronor för att utveckla mineralnäringen. Detta kommer skapa jobb, fler företag och en ökad framtidstro. Detta kommer att vara betydande för både Sverige och Västmanland. Stats-¿minister Reinfeldt framhöll att ”gruv-¿näringen är för oss vad oljan är för Norge”.

Ett annat område som lyfts fram är utbildning. I höstbudgeten finns ett ungdoms-¿paket som innehåller ökade resurser till lärlingsutbildning inom både gymnasiet och komvux samt yrkesutbildningar på gymnasiet. Detta kommer att skapa fler vägar till jobb för unga och minska ungdomsarbetslösheten.

Höstens budgetproposition innehåller konkreta mål och visioner. Från oppositionens håll hörs fortfarande ingenting. Stefan Löfven (S) har på sex månader inte sagt något vettigt, konkret eller uppföljningsbart. Med höstbudgeten för 2013 visar vi att Moderaterna och Alliansen är beredda att ta ansvar för landet och för Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons