Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Rimligt och orimligt i sjukförsäkringsdebatten

Annons

Rimligt är att alla människor som har arbetsförmåga arbetar efter förmåga. Rimligt är att alla människor har rätt till försäkringen så länge de är konstaterat sjuka. Den egna känslan av att inte må bra är inte detsamma som oförmåga att arbeta.

Det är orimligt att människor kastas ut ur försäkringen, säger oppositionen. Ingen kastas ut.

Alla får ett erbjudande om omförsäkring. Alla erbjuds ta del av ett omställningsprogram som sakta lotsar dem tillbaka till ett värdigt liv med egen försörjning. Det är svårt att förstå varför oppositionen absolut vill behålla människor i utanförskap. Det leder ju ingen vart. Har en person varit sjukskriven i åratal utan att ha blivit bättre på alla dessa år, vad är då chansen att fortsatt sjukskrivning nu skulle göra susen? Det enda rimliga är att ta vara på det friska.

En läkare sade att bästa kuren mot vaga psykiska besvär är arbete. Det är nog inte helt fel. Det ska vara ett anpassat arbete, det ska ställa rimliga krav på den som inte är van att arbeta, det ska gå ett steg i taget, men riktningen ska vara utstakad: vi tror på dig, du kan komma igen, du ska inte sitta fast i sjukrollen en dag till i onödan.

Omförsäkringen innebär att den sjukskrivne lotsas över till arbetsförmedlingen. Detta samarbete finns. Det utvecklas. Det fungerar. Det är rimligt ur försäkringssynpunkt att säga nej till fortsatt sjukpenning i många fall: – Nej, du har inte sådana begränsningar att du är oförmögen till något som helst arbete. – Ja, du har sådana begränsningar i din förmåga att försörja dig att du har rätt till särskilda insatser på arbetsförmedlingen. Ja, du erbjuds ta del av introduktionsprogrammet som är till just för att kartlägga dig med de problem du har och se vad du behöver och klarar av.

Oppositionen vill tillbaka till sjukförsäkringen som alternativ försörjning i obegränsad tid.

Det är orimligt. Vi hade det. Vi har prövat det. Vi har sett vart det ledde. Vi har sett dessa orimliga sjuktal hos världens friskaste befolkning. Vi ska inte tillbaka dit. Vi ska ta sikte på det friska, på möjligheterna som finns hos alla som inte är definitivt slutkörda, vi ska göra det för att rädda sjukförsäkringen på sikt, och framför allt för att återupprätta respekten för människan som vill och kan ta sig tillbaka.

riksdagsledamot för Västmanland

Staffan Anger

Helena Rivière

riksdagsledamot för Stockholms kommun,

socialförsäkringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons