Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: S-kommuner väljer att prioritera bort nattis

I ett inlägg den 5 juni målar Socialdemokraterna upp Alliansen som motståndare till nattis. De försöker som vanligt vinna billiga poäng med hjälp av plakatpolitiska utspel.

Annons

Anledningen till att Alliansen inte ställer sig ¿bakom Socialdemokraternas förslag till stimulansbidrag bygger på flera tunga skäl, som vi tidigare varit överens om.

Det kommunala självstyret är viktigt i Sverige och det är därför upp till kommunerna att följa den nya skollagen och erbjuda nattisplatser om behovet finns. Sedan lagen trädde i kraft förra året har antalet nattisplatser i landet ökat med 13 procent. Till Socialdemokraternas förtret styrs de flesta kommuner i Västmanland av (S), vilket återspeglar sig i avsaknaden av nattisplatser i dessa. Finansieringen av platserna är en prioritering i den kommunala budgeten, en prioritering som Socialdemokraterna uppenbarligen inte vill göra.

I dag vet vi inte hur stort behovet av nattisplatser är och regeringen tillsatte därför en utredning som kommer att leverera svaret nästa år. Att dela ut skattebetalarnas pengar till kommuner där det inte finns en efterfrågan vore inte ansvarsfullt. Att nu gödsla ut statens pengar lagom till valet kan leda till att kommuner avvaktar med öppnande av nattis till pengarna från staten kommer. Detta skadar bara barn och föräldrar i Västmanland som är behov av barnomsorg.

Socialdemokraterna är mycket väl medvetna om hur budgetarbetet fungerar i riksdagen. Det är därför Socialdemokraterna i finansutskottet motsatte sig förslaget i linje med de ekonomiska ramverk som ska garantera sunda statsfinanser.

Moderaterna och Alliansen står fast vid arbetslinjen, men anser att kommunerna själva är bäst lämpade att avgöra efterfrågan på nattisplatser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons