Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: (S)-styrets skrytbygge dyrare än planerat

Fel att Mimer prioriterar kontorskomplex

Annons

Samhallsbyggnaden är ett omdiskuterat byggprojekt

S-styret i Västerås beslutade för ett år sen att köpa in Samhallsbyggnaden vid Björnövägen. En byggnad som är mycket stor och var i väldigt dåligt skick. Avsikten är att bygga nytt huvudkontor för Mälarenergi och Mimer.

Att prioritera byggnation av huvudkontor före bostäder och trygghetsboenden är oansvarigt, särskilt som det handlar om skattebetalarnas pengar. Inte nog med att man köper in en byggnad som kräver omfattande renovering. Det stod redan klart från början att den presenterade kostnaden inte skulle räcka.

I första omgången av kommunfullmäktigehandlingarna ingick inte skulderna i bolaget på 24 miljoner kronor och vi moderater ifrågasatte om investeringen skulle räcka. Vi varnade för att kostnaderna skulle öka, men (S)-styret gick ändå vidare och beslutade om inköp och ombyggnation.

Vi kan tyvärr konstatera att nu kommer nästa smäll, kostnaden har ökat till 370 miljoner kronor, det vill säga ytterligare 70 miljoner dyrare.

Kostnadsökningen sägs bero på att det behövs en ljusgård och en extra våning. För en byggnad som är 30 meter bred kan alla förstå att det krävs extra åtgärder för att få in ljus, särskilt som fasaden inte får ändras.

Det är märkligt att detta ska komma som en överraskning. Har man varit inne i byggnaden så förstår man att mitten är mörk.

Vi är fortfarande oroliga för att de nu nämnda 370 miljonerna inte kommer att räcka. Det är ett oansvarigt beslut och ett dåligt handhavande med skattepengar av (S)-styret i Västerås.Mimer har idag en omfattande byggnation och inköp av mark. Det innebär att låneskulden har ökat kraftigt och om räntorna stiger kan det få allvarliga konsekvenser för bolagets ekonomi.

Att i detta läge satsa på nybyggnation av huvudkontor är anmärkningsvärt. Ett kommunalt bostadsbolag ska aldrig prioritera att bygga stora kontorskomplex.

Läs också: 300 miljoner - för att flytta två kontor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons