Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M): Tryggare med fler poliser

Annons

Allians för Sverige tillför ytterligare fyra miljarder till rättsväsendet för i år och nästa år. Satsningarna under mandatperioden är därmed de största någonsin. Skälet till de stora satsningarna är det arv som den förra socialdemokratiska regeringen lämnade efter sig där brott och otrygghet tilläts att bre ut sig.

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett vem man är eller var man bor. Brottsligheten ska minska och människors trygghet fortsätta att öka.

Alliansen har därför gjort en kraftig upprustning av hela rättsväsendet från polis och åklagare till domstolar och kriminalvård. Under mandatperioden höjs rättsväsendets anslag med drygt 5 miljarder. Dessutom har engångssatsningar gjorts med nära 2,5 miljarder kronor. Alliansens ansvarstagande för Sveriges ekonomi har möjliggjort satsningarna trots kärva ekonomiska tider.

Genom de stora tillskotten i budgeten kan antalet poliser öka kraftigt. Under mandatperioden ökar antalet poliser med drygt 2 500 och Sverige kommer nästa år att ha 20 000 poliser. Så många poliser har Sverige aldrig tidigare haft.

Redan nu har polisen i Västmanland förstärkts med 46 personer sedan december 2006. Av dessa är 32 stycken poliser och 16 stycken civilanställda.

Fler poliser gör skillnad och gör det möjligt att långsiktigt säkra tryggheten genom ökad polisnärvaro. Det är viktigt för alla och inte minst för människor som bor i områden med ett stort utanförskap.

Miljardförstärkningen ska komma människor till del genom färre brott och färre brottsoffer, fler brott som klaras upp och kortare tid mellan brott och rättegång. Samhället ska tidigare och tydligare ingripa mot ungdomars brottslighet. Straffen för våldsbrott kommer att skärpas under mandatperioden.

Arbetslinjen och de insatser som genomförs för att bekämpa utanförskap och segregation har brottsförebyggande effekter. I områden och miljöer där många människor saknar arbete och där missbruk och sociala problem finns ökar risken att dras in i kriminalitet och missbruksberoende.

Alliansens arbete med att rusta rättsväsendet och stärka arbetslinjen lägger grunden för att långsiktigt skapa ett tryggare Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons