Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Unga kan vara optimistiska inför framtiden

I tider av global lågkonjunktur är det få som går oberörda oavsett var i världen de befinner sig.

Annons

 Det börjar sakta ljusna i ekonomin men runt om Europa talas det mer och mer om krisens största offer – de unga. Den höga och konstant växande ungdomsarbetslösheten skapar stora problem för en hel generation. Sverige är tyvärr än så länge inget undantag.

Regeringen har genomfört stora och effektiva reformer. I modern historia har det aldrig varit förmånligare att anställa unga i Sverige. Halverad arbetsgivaravgift för unga är en av många åtgärder att dämpa den negativa effekten av den ekonomiska krisen. Andra exempel är ökade satsningar på arbetspraktiker och snabbare tillgång till jobbcoacher via Arbetsförmedlingen.

Resultatet visar en trefaldig ökning av ungdomsinsatser i Västmanland bara det senaste året. Dessa satsningar är viktiga för att stärka ungas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Det viktigaste av allt är dock att utbildningssystemet fungerar. Alltför många saknar i dag slutbetyg från grund- eller gymnasieskolan. Dessa utgör en mycket känslig grupp på arbetsmarknaden. Därför genomför regeringen nu riktade satsningar för att stärka denna grupp. Skräddarsydda kurser på folkhögskolorna ska förbereda och hjälpa dem att komma tillbaka in i någon utbildning.

Med sänkta arbetsgivaravgifter, stöd till dem som svikits av utbildningssystemet samt värdefulla arbetslivserfarenheter genom praktikplatser har vi kommit en bra bit på vägen. Men vi nöjer oss inte där. Vi vill också uppmuntra ungas kreativitet och drivkraft genom att även ge dem möjlighet att få stöd att starta näringsverksamhet.

Därför har regeringen redan i nästa års budget avsatt resurser för detta.

Utöver dessa satsningar finns det fler anledningar för unga att vara optimistiska inför framtiden. Redan 2012 sker ett generationsskifte på arbetsmarknaden då fler väntas lämna än de som väntas inträda. Detta unika generationsskifte ger både möjligheter och utmaningar. Med väl förbereda ungdomar kommer vi lyckas ta vara på fördelarna samtidigt som vi klarar av utmaningarna.

En Alliansregering kommer aldrig att blunda för ungdomsarbetslösheten. Alternativet är en vänsterregering vars enda svar på alla frågor tycks vara skatt, skatt och ännu mer skatt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons