Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Vänster-partiet tycker inte att alla jobb är fina nog

Annons

De kommande åren gäller det att föra en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möta en tuffare utveckling där Sverige påverkas av omvärlden. Det gäller också att värna de jobb som finns och de som behöver växa fram.

I Sverige finns drygt 1,2 miljoner ung-domar i åldern 15 till 24 år. De vill arbeta, är kreativa och fyllda av framtidstro och tillförsikt. De allra flesta kommer det att gå bra för. De har en god utbildningsgrund och kommer att få ett arbete efter sin examen. Men för 119 000 av dem ser situationen annorlunda ut. Trots att de inget hellre vill har de i dag inget arbete att gå till.

Den höga ungdomsarbetslösheten är inte ett nytt fenomen för Sverige. Det är ett problem som har funnits i decennier. Det är ett allvarligt samhällsproblem som vi alla, arbetsmarknadens parter och politiker, måste ta på stort allvar. Alliansen har påbörjat ett arbete med reformer både inom skol- och arbetsmarknadsområdet men det finns mer att göra.

En central utgångspunkt är dock insikten om att alla jobb behövs men om detta är vi inte överens om i svensk politik. På Vänsterpartiets senaste kongress klargjordes att vissa jobb tydligen inte är fina nog.

Denna gång handlade det om att förbjuda bemanningsföretag men resonemanget känns igen från när vi debatterar rut-avdrag eller sänkt restaurangmoms. Det är bara vissa jobb som är värda att satsa på andra ska tas bort.

I en tid när flera grupper behöver stärkt stöd och sänkta trösklar för att komma in på arbetsmarknaden tycks det ha blivit praxis för Vänsterpartiet att säga nej till arbets-tillfällen, trots att de erbjuder goda villkor och avtalsenliga löner. Det är inte att ta ansvar för jobben.

I dag är tillsvidareanställningar huvud-regeln på den svenska arbetsmarknaden och så ska det fortsätta vara. Samtidigt kan en tidsbegränsad anställning eller en anställning i ett bemanningsföretag för många vara en viktig bro in på arbetsmarknaden. Branschen täcks till mycket hög grad av kollektivavtal. Samma arbetsrättsliga regler gäller generellt för anställda i bemanningsföretag som för andra kategorier arbets-tagare. En anställning i ett bemannings-företag är en anställning så god som någon annan.

Vi är fast övertygade om att vi måste fortsätta att driva en politik där utgångspunkten är att alla jobb behövs. Att rynka på näsan åt vissa jobb är inte att ta ansvar eller att se med allvar på arbetsmarknads-politiken.

Till alla som jobbar inom bemanningsbranschen, med hushållsnära tjänster, på restaurang eller hotell eller som bygger om i hus så har Nya Moderaterna ett tydligt budskap: Vi ser er, ni gör ett viktigt jobb och vi vill att ni ska bli fler!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons