Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Vi måste göra så att fler unga slutar med brott

Ett rån kan snabbt passera i nyhetsflödet, men anställda och kunder som blev utsatta glömmer det inte. Våld, inbrott och stölder sätter varje dag spår i människors liv. I Sverige anmäldes i fjol 1,4 miljoner brott. Här i Västmanlands län var det 42 000 anmälningar – och då anmäls ändå inte allt.

Annons

Vi måste stå upp mot brottsligheten som den stora utmaning den är, och se till att vi har ett starkt och effektivt rättsväsende från polis och åklagare till domstolar och kriminalvård.

Det som spelar störst roll är ändå om brott kan förebyggas, om allt fler unga väljer ett liv fritt från kriminalitet. Ofta är det i tonåren eller i ännu yngre ålder som grunden läggs för en tillvaro kring våld, stölder och droger. Kriminella grupperingar rekryterar bland barn, ibland till och med på skolgårdar. Vi måste göra vårt yttersta för att unga aldrig börjar med brott.

Det är för det första nödvändigt att se vad som ligger bakom brottsligheten. Ofta rör det sig om brist på jobb, brist på sociala gemenskaper och brist på trygghet. Därför behöver vi ännu mer arbeta för att bryta utanförskap, för fler i arbete, för nya arbetstillfällen, för en bättre skola och för att nyanlända ska komma in i samhälle och arbetsliv. Därmed får många fler barn en trygg uppväxt – den mest effektiva brottsförebyggande insatsen. Det gör också att fler unga kan tro på en bra framtid för sig själva.

För det andra måste samhället reagera mot brott i tid. Ny lagstiftning är på väg som gör polisutredningar vanligare vid brott med en misstänkt under 15 år. Med en polisutredning klargörs vad som har hänt. Det är viktigt för den unge själv, för föräldrar och för brottsoffret, som kanske inte heller är så gammalt. Det gör det också lättare att bedöma behovet av sociala insatser.

För det tredje: Precis som nu sker i Västerås och Västmanland är det viktigt att polisen kommer tillbaka till människors vardag. Det är nu möjligt som en följd av den stora ökningen av antalet poliser vi nu är inne i, från 17 000 poliser 2006 till 20 000 stycken 2010. En synlig och närvarande polis förebygger brott och ökar tryggheten. Dessutom bygger det förtroende och tillit mellan polis och allmänheten. Med fler poliser kan också kampen mot organiserad brottslighet trappas upp. Gör vi det svårt att tillhöra yrkeskriminaliteten, ja, då minskar intresset från unga att söka sig dit.

Med många olika insatser blir brotten och brottsoffren färre, samtidigt som fler barn och ungdomar får en framtid fri från droger och brott, med i stället studier och jobb, vänner och familj.

Staffan Anger

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Krister Hammarbergh

riksdagsledamot för Norrbottens län

Jessica Polfjärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons