Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maarit Nurkkala: Vi har alla ansvar för klimatet

I lördags firades Earth Hour på många håll i världen, en manifestation som hade till syfte att påverka ledande politiker att fatta kraftfulla och effektiva beslut vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december.

Annons

Tanken med Earth Hour, att väcka medvetande och engagemang, är i sig vacker och lovvärd men den var i mycket felriktad. Det är inte politikerna som behöver väckas, det är de vanliga människorna.

Därmed inte sagt att det inte finns mer att göra även för politiker men politiker kan bara göra så mycket åt enskilda människors vanor och livsstilar. Det är trots allt där allt börjar, hos de enskilda, i deras vardag.

Det är där besluten fattas för om man tar bilen istället för cykeln till jobb, fritidsaktiviteter och mataffären, om man köper den nya platt-tv:n eller låter den gamla fullt fungerande apparaten vara kvar ett tag till, om man äter kött istället för vegetarisk kost, om man låter datorer och tv-apparater stå på standby istället för att stänga av dem när de inte används, om man flyger till Thailand på semester istället för att ta tåget till Paris.

Det fattas miljontals sådana beslut varje dag, och det är dessa beslut som sammantaget leder till de enorma mängder utsläpp som sedan får sådana drastiska effekter på miljön som vi nu ser. Det är ett faktum att de utsläpp som förorenar miljön mest har gått från att ha varit få, punktvisa och lättlokaliserade (till exempel en enskild fabrik) till att bli många, spridda och därmed svåridentifierade. Mycket har gjorts inom industrin för att rena utsläppen genom exempelvis lagstiftning. Men det är inte lika lätt att reglera människors enskilda val.

Det är heller inte lätt för den enskilde att se kopplingen mellan det egna livsmönstret och miljökonsekvenserna, och man vill gärna skjuta ansvaret över på någon annan, exempelvis politiker. Men oavsett hur mycket politiker gör, har även gemene man ett ansvar för att informera sig och göra medvetna val som gagnar miljön. Många av oss är dock alltför bekväma, man vill inte göra några uppoffringar, särskilt om det uppfattas som en sänkning av vår levnadsstandard.

Det finns mängder med politiska dokument om hur vi måste agera för att rädda livet på den här planeten. Många av dessa har visat sig förbli anonyma och dessvärre också verkningslösa. Visst behöver vi ett kraftfullt dokument från Köpenhamn i december för att komma vidare i klimatarbetet. Men det räcker inte. Vi måste alla kavla upp ärmarna om vi vill att jorden ska vara en beboelig plats även i framtiden.

Maarit Nurkkala

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons