Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Edlund (m): Dåligt av s att försöka lura medborgarna

Annons

Svensk sjukvård håller mycket hög kvalitet. Men det finns stora problem när det gäller effektiviteten. De stora landstingskolosserna präglas alldeles för ofta av byråkrati, tröghet, långa köer, politisk klåfingrighet och en oförmåga att ta tillvara medarbetarnas kunnande och engagemang.

Det borde vara uppenbart att landstingen inte själva klarar av att lösa sina problem, om så vore fallet skulle man ju ha gjort det för länge sedan. Svensk sjukvård behöver nya idéer.

Jag har försökt föra ett resonemang kring dessa frågor. Men det skall man tydligen akta sig för om man är politiker.

Då försöker motståndarna hitta en bisats i en mening som de kan rycka ur sitt sammanhang, för att kunna tillskriva mig åsikter jag inte har och sedan angripa de påhittade åsikterna. Socialdemokraterna Denise Bergström och Sven-Erik Österberg vet att det inte finns några planer på att stycka Centrallasarettet (VLT den 5 maj).

Jag tycker det är dåligt av dem att försöka lura medborgarna på detta sätt.

Jag har aldrig sagt att man kan sälja delar av Centrallasarettet. Jag kan inte begripa hur detta skulle kunna gå till - det är ju en och samma fastighet? Skulle man stycka av en våning, eller?

Däremot är jag inte principiellt emot att verksamheter läggs ut på entreprenad, om man på så sätt kan få ut mer vård för skattepengarna. En entreprenad innebär att man under några år låter någon annan driva en verksamhet åt oss. Man säljer alltså inte verksamheten för gott.

Och socialdemokraterna tyckte bevisligen också att entreprenader kan vara bra, på den tiden de satt vid makten i landstinget, eftersom även de upphandlat viss verksamhet. Många vårdcentraler i Västmanland är privatdrivna. Socialdemokraterna har också köpt in röntgen av Praktikertjänst på Eriksborg, något som har fungerat väldigt bra. Har de ändrat uppfattning nu?

Bergström och Österberg försöker få det till att vi skulle vara oeniga inom Landstingsalliansen. Sanningen är att vi inte har diskuterat frågan om att lägga ut verksamheter, eftersom den inte varit aktuell. Jag uttalar mig som företrädare för moderaterna och bröderna och systrarna i alliansen företräder sina partier. Om frågan dyker upp kommer vi att se till att vi kommer överens om bra lösningar.

Vi har nämligen idag inga planer på privatiseringar. Vi har fullt upp med att genomföra våra vallöften:

- västmanlänningarna skall slippa upphandlingar av familjeläkare

- vi skall införa remissfrihet till sjukgymnastik,

- vi skall lösa problemen med sjukvården i de norra länsdelarna och

- vi skall sanera landstingets dåliga ekonomi.

Redan detta ger oss arbete så det räcker och blir över.

Magnus Edlund (m)

ordförande i landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons