Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Edlund (m): Jag gömmer mig inte

Jag beklagar att uttalanden jag gjort uppfattas som att jag skulle vara arrogant och tar lätt på om personal i landstinget slutar. Jag uttryckte mig slarvigt och ber uppriktigt om ursäkt för detta.

Annons

Jag försökte, på språng mellan ett par krismöten, på en fråga från reportern förklara att politikernas förtroende för landstingsdirektören finns kvar trots att tolv klinikchefer sagt upp sig. Om man läser artikeln, och inte bara den

i mitt tycke hårdvinklade världskrigsrubriken på förstasidan, hoppas jag att man förstår.

Marianne Sandor påstår i VLT den 13 mars att jag skulle ha uttryckt glädje över att klinikchefer skulle avgå. Det är inte sant. Jag har vid upprepade tillfällen berättat om hur oroliga vi är över situationen. Jag har också talat om hur tacksamma vi är över att det finns medarbetare som är beredda att ta på sig det tunga, och ibland otacksamma, ansvaret som klinikchefer.

Naturligtvis vill vi inte att uppskattade chefer skall sluta. Vi har under flera veckor ägnat många långa arbetsdagar, och en del sömnlösa nätter, åt att försöka hitta en väg ur krisen utan att vi blir av med några duktiga medarbetare. Vi slår sannerligen inte ifrån oss någon oro! Vi hoppas att den förstärkning av ledningen vi skisserar ses som en möjlighet värd att prova.

Sandor påstår vidare att landstingsdirektören var den som drev igenom beslutet att upphandla familjeläkare för ett par år sedan. Det är inte riktigt. Detta var ett politiskt beslut, ett beslut som jag anser var ett misstag. Men som tjänsteman har direktören att genomföra det som de demokratiskt valda politikerna bestämt. Man skall inte skjuta budbäraren!

Förhoppningsvis slipper vi sådana upphandlingar i fortsättningen. Från och med nästa år kommer vi istället införa en modell liknande den som framgångsrikt används i Halland och som ger en verklig valfrihet för medborgarna utan att det blir dyrare. Förslaget från Marianne Sandor att förstärka ledningen med medicinsk kompetens är intressant och vi tittar på detta.

Avslutningsvis har Marianne Sandor fel när hon påstår att jag skulle gömma mig.

I dessa tunga tider är det en tröst för mig den uppskattning jag får för att jag försöker vara tillgänglig för medarbetare och medborgare. Jag vet därför att det finns många som inte håller med Sandor i detta. Men nu, i en akut kris, krävs det att jag deltar

i många möten. Det är väldigt många som vill tala med mig och andra politiker. Det kan därför hända att det dröjer innan vi hinner svara.

Den dag man vill gömma sig skall man inte längre vara politiker.

Magnus Edlund

ordförande i landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons