Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Edlund (m): Jag har stort förtroende för landstingets tjänstemän

Annons

Landstingsledamoten Catrin Strömvall (s) kommer med ett påstående som är så häpnadsväckande att jag måste rätta henne.

Naturligtvis har jag aldrig sagt att "landstinget inte ska sitta och läsa i vårdcentralernas böcker, eftersom det inte finns någon på landstinget som kan läsa bokföring".

Det är trist att Strömvall tydligen inte klarar av att debattera denna fråga sakligt utan väljer att fara med osanning.

Det jag i själva verket har sagt är att jag ifrågasätter nyttan av att landstinget skulle kräva av privata entreprenörer att vi ska ha full insyn i deras bokföring. Jag tror inte på att man enbart genom att läsa bokföring skulle kunna avgöra om ett bolag tjänar "rimligt" med pengar.

Det är en annan granskning som är mycket viktigare, när det gäller familjeläkare och annan vård, nämligen att följa upp kvaliteten. Har vi fått ut den vård för skattemedlen som våra medborgare har rätt att förvänta sig?

Alliansen i landstinget inför nästa år ett nytt närsjukvårdsprogram, Vårdval Västmanland. En viktig nyhet är att landstinget tänker följa upp verksamheten noga. Den traditionella granskningen, som bland annat görs av våra egna revisorer, ska kompletteras med en uppföljning av tydliga och mätbara kvalitetsmål. För att få ut full ersättning från landstinget måste vårdcentralerna uppnå ett antal kvalitetsmål, och detta kommer gälla både privata och offentliga enheter.

Jag vill vara oerhört tydlig med att jag har mycket stort förtroende för landstingets tjänstemän, inte minst de som

arbetar med ekonomi. Men inte ens deras stora kompetens kunde hjälpa landstinget på den tiden socialdemokraterna hade makten. Jag är övertygad om att sossarnas ständiga misslyckanden med att sköta landstingets ekonomi var en viktig anledning till att väljarna tröttnade och bytte ut dem vid det senaste landstingsvalet.

Magnus Edlund

ordförande landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons