Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Edström (MP): Dags för Centerpartiet att vakna

Lars Kallsäby (C) anser att människor ska få bo, bygga och driva verksamhet var de vill i hela kommunen. Med det synsättet kan vi avveckla både plan- och bygglagen (PBL) samt byggnadsnämnden.

Annons

PBL syftar till att pröva om ett förslag till hur marken ska användas är lämpligt. Allmänna och enskilda intressen ska vägas mot varandra. Vi rödgröna vill ha en långsiktig och hållbar samhällsplanering – Kallsäby vill inte ha någon planering alls.

En central fråga när det gäller samhällsplanering är att det ska vara möjligt för människor att leva mer resurssnålt, vilket är helt nödvändigt om vi ska kunna komma tillrätta med pågående klimatkris. En viktig aspekt i det sammanhanget är transportfrågan. Vår devis är att det ska vara enkelt att leva utan bil.

Då krävs en god infrastruktur i form av kollektivtrafik och cykelvägar. Det moment 22 som Kallsäby beskriver är precis det som nybyggarna i Gäddeholm upplever när politikerna ger klartecken för byggnation utan att samtidigt ge förutsättningar för kollektivtrafik och cykel. Hur kunde Centerpartiet rösta bort en väg till Gäddeholm på budgetfullmäktige den 25 november? Är det så man tar parti för landsbygden?

Att bo på landet har många fördelar, men man ska också vara medveten om nackdelarna. En sådan är att det ofta genererar många transporter. Man ska till jobbet, till affären och barnen ska skjutsas till aktiviteter och kompisar. Ofta räcker det inte med en bil för att få ihop livspusslet utan det krävs två.

I Centerpartiets värld tycks det inte vara något problem. I framtiden ska ju alla bilar drivas med förnybara bränslen. Poängen är att vi inte kan fortsätta att använda bilen i samma utsträckning som idag ens om den drivs på förnybara energislag. Den mängden energi är mycket svår att få fram och inte ens förnybar energi kommer undan miljö- och klimatpåverkan.

När ska Centerpartiet vakna och inse att klimatkrisen inte bara löses med ny teknik? Det krävs också en annan livsstil och vi politiker kan skapa förutsättningar för människor att leva på ett hållbart sätt.

Oavsett om man bor i staden eller på landet vill vi inte försvåra livet för människor. Däremot vill vi rödgröna genom en klok samhällsplanering ta ansvar för kommunens långsiktiga och hållbara planering och då är det viktigt att se varje enskild fråga i ett större sammanhang.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons