Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Edström (MP): Rimligt att kräva bygglov för permanent boende

Annons

Rolf Bergqvist önskar besked från mig om varför det krävs bygglov för boende på husbåt i Västerås.

Västerås stad har tidigare utrett denna fråga och kommit fram till att permanent boende på vatten ska hanteras på samma sätt som permanent boende på land, vilket betyder att det i båda fallen krävs bygglov.

Jag anser att den bedömningen är både korrekt och rimlig. Vi skulle till exempel knappast tolerera att folk börjar ställa upp husvagnar lite varstans i kommunen för permanent boende.

I dag betraktas det som väldigt attraktivt att bo strandnära och det både byggs och planeras för ytterligare byggande längs våra stränder både i Västerås och i övriga delar av landet. Jag ser med viss fasa på den utvecklingen. Stränderna anser jag i första hand ska vara tillgängliga för allmänheten och inte för enskilda intressen.

Dessutom står vi inför stora klimatförändringar som leder till högre vattennivåer i havet som på sikt även kan komma att påverka vattennivån i Mälaren. Man kan fråga sig hur hållbart ett strandnära boende är i det perspektivet.

Här kan husbåtar komma in som ett hållbart alternativ om man nu måste bo vattennära. Vi ser denna utveckling i till exempel Holland.

Sammanfattningsvis kan alltså husbåtar vara framtidens strandnära boende, men det krävs detaljplan, bygglov och eventuellt dispens från strandskyddsbestämmelserna.

Magnus EdströmKommunalråd (MP)

Byggnadsnämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons