Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Lundin: Länet har ett bra utgångsläge att gå stärkt ur krisen

Den globala lågkonjunkturen visar nu tydligt hur ­beroende vårt samhälle är av ett fungerande näringsliv, små och stora företag som köper och säljer, tillverkar och exporterar, som skapar sysselsättning samt skatteintäkter vilket finansierar den offentliga sektorn.

Annons

För en långsiktig hållbarhet i Sverige krävs både nyföretagande och starka storbolag. Västmanland har ett bra utgångsläge och kan gå stärkt ur krisen. För att lyckas med detta tvingas vi möta en global hyperkonkurrens och det svenska teknikintensiva näringslivet som är vårt välstånds ryggrad måste utvecklas, förnyas och kompletteras.

Förutom att den exportbaserade industrin utvecklar produkter och design tror jag att en viktig del av Sveriges framtida konkurrenskraft är kunskapsintensiva tjänstebranscher. Våra företag måste även sälja, tillverka och exportera mer kunskapsintensiva produkter med högt teknik- forsknings- och tjänsteinnehåll. Dessutom uppstår nu, med ökande transportkostnader och oacceptabel miljöbelastning, ökade möjligheter att vända trenden med verksamhet i lågkostnadsländer och i stället öka produktionen i Sverige genom att utveckla våra sätt att producera varor och tjänster.

I dag skapas de flesta nya svenska arbetstillfällen i små snabbväxande företag. Denna ganska lilla andel av alla företag står för fler nya arbeten än alla övriga tillsammans, inräknat storbolagen. Naturligtvis bygger detta på en samverkan mellan stora och små företag och det är i dag klart att välstånd och tillväxt till stor del beror på förståelsen och prioriteringen av förnyelseförmåga, kunskap och innovationer. Men vad är det då som driver denna utveckling?

Det är entreprenörer, stora och små, som inte sällan tar stor risk och lägger ner väldigt mycket tid och kraft på att utveckla sina företag till gagn för hela samhället. Det är personer som ser nya möjligheter, envist jobbar hårt och långsiktigt för att förverkliga sina drömmar. Om en ny affärsidé, om ett nytt företag, om möjligheten att anställa medarbetare.

Det är alltså till stor del tack vare entreprenörer som satsar på att förverkliga sina innovationer och affärsidéer, att förvandla uppfinningar till produkter som framgångsrikt säljs på internationella marknader och vill bygga tillväxtföretag, som vi kan hoppas på det förnyade och konkurrenskraftiga näringsliv Sverige behöver för att behålla och utveckla sitt välstånd och samhällsstruktur.

Satsa mer på att skapa bästa möjliga förutsättningar för att våra svenska entreprenörer ska lyckas – för allas vårt bästa!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons