Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mahmoud Abbas kan ge palestinierna fred med Israel

Annons

För 44 år sedan, 1962, reste Tunisiens förre president Habib Bourguiba till Amman i Jordanien för att tala till flera hundra palestinier. Jag har fortfarande en kopia av detta tal som publicerades i franska tidningar.

Han sade "Mina bröder! Som ni vet har Tunisien ockuperats av fransmännen från 1881 till 1956. Jag har kämpat från 1933 till dess att det blev självständigt. Inte med gevär men med starkare vapen, nämligen dialog, dialog och åter dialog, förståelse för motsidan, tålamod och de små stegens politik.

Ni kommer kanske att inte gilla det jag har att säga, men oavsett vilket kommer tiden att ge mig rätt. Israelerna är här för att stanna. Landet Israel är militärt, ekonomiskt och teknologiskt starkare än hela arabvärlden? ja, även den muslimska. Jag kom hit som en fredsapostel och er sak är min och mitt folks. Därför ber jag er att acceptera FN:s delning av Palestina från 1947. Ni kommer att vinna stort genom ett uppriktigt samarbete med er granne? Om ni fortsätter att följa demagogins väg som en del arabiska ledare predikar kommer ert land att krympa. Det kommer att förvandlas till som den franske författaren Balzac skrev "une peau de chagrin", ett knottrigt läder? Låt? mig? tala?" .

Mohamed Sayah, Bourguibas private sekreterare som satt bakom talaren skrev i sina memoarer "Plötsligt haglade ägg, stenar, tomater och andra projektiler över oss. Så höjdes röster till skyarna "död åt förrädaren!" och ett hav av människor rörde sig mot oss? Vi räddades i sista stund av det kungliga kamelberidna beduingardet ?"

Vidare skriver Sayah "På sin väg till New York, 1974, för att hålla ett tal i FN, besökte Arafat president Bourguiba. Arafat fick rådet att i sitt tal erkänna Israel för att lösa denna onödiga konflikt? Varvid Arafat svarade "Med all respekt herr president om jag lyder ert råd kommer jag att skriva under min dödsdom? Besviken reste sig Bourguiba, sträckte sin hand till avsked och sade " är din person viktigare än ditt land? "

Arafat är död men en ond ande vilar över palestinierna i egenskap av Hamas.

Häromdagen träffade jag en av Hamas högt uppsatta personer. Jag trodde inte mina öron när denne man, trots sin ungdom, visade sig vara en demagog från en svunnen tid.

Det palestinska folket lever i misär. De är offer för korruption hos några ledargestalter från PLO. Efter Arafats död hittade den franska säkerhetstjänsten en lista på konton som var sydd i hans kavajkrage och var värda 800 miljoner dollar. Dessutom har de drabbats av en premiärminister Ismail Henya, Hamas ledare, en chauvinistisk islamofascist som tar sig själv för en Saladdin (hjälten från kriget mot korsriddarna på 1300-talet).

Det finns ett antal avtal mellan Israel och palestinierna. Avtal är till för att hållas. Presidenten Mahmoud Abbas är den ende som kan ge palestinierna en fredlig existens sida vid sida med Israel. Även om Hamas har vunnit ett val är det deras oförsonliga resonemang som räknas.

Det finns många sätt att vinna ett val på, speciellt i Mellanöstern. Det är handlingar som räknas. Och så länge Hamas behåller sina beväpnade miliser som Ezzedine El-Kassam, Alaqsa-martyrerna med mera och ett stort vapenförråd i Syrien, kan man ana det värsta.

Det ligger i världssamfundets och även i Israels intresse att ge allt stöd till Abbas och begränsa Hamasdemagogernas inflytande. Annars kommer helvetet att gå lös mellan palestinierna. Det är obegripligt att Ismael Henya offrar sitt folk för sin egen makt och girighet.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons