Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktens arrogans - igen

Annons

Socialdemokraternas agerande i en mängd frågor har visat att maktens bevarande står högst på dagordningen. Utnämningspolitiken av allt från EU-kommissionäreroch landshövdingar till chefer för statliga verk har varit tydliga exempel på den strategin. Anpassning till dagens behov kommer i andra hand.

När finansminister Bosse Ringholm äntligen kommenterar sin flygresa från Portugal till LO-kongressen under fotbolls-VM i regeringsplanet, en resa som kostade skattebetalarna 150 000 kronor, ja då ger Ringholm ännu ett prov på denna maktens arrogans, som blivit socialdemokraternas kännetecken.

Realekonomiskt i det stora sammanhanget var det naturligtvis en struntsumma det handlade om, men principiellt och etiskt var det desto viktigare.

Inledningsvis hänvisade Ringholm till att han handlat enligt gällande regler. Följdfrågan från Eko-reportern om han ansåg att agerandet visade på gott omdöme nonchalerade han och besvarade inte, utan frågade cyniskt om det fanns fler frågor.

Finansministern visade än en gång sitt förakt för såväl medierna som för folket, och vi minns ju alltför väl hans tafatthet och dumhet från konflikten med RRV-chefen Allenius för några år sedan.

Vi minns också Bosse Ringholm som SSU-ordförande vid Aseas bolagsstämmor på 70talet. Då ställde han i kraft av en aktie bestämda frågor till Asealedningen om dess agerande i Sydafrika och i tredje världen över huvud taget. Gud nåde dessa Aseadirektörer med Curt Nicolin i spetsen om de hade nonchalerat dessa frågor på dagens Ringholmmanér. Stackars Bosse Ringholm.

Så osäker och obegåvad i dessa sammanhang. Har han verkligen ingen medietränare, något som annars omvittnas som ett måste i dagens exponerade offentliga värld?

Hur lätt hade det inte varit att ödmjukt medge att valet av transport varit illa övervägt, något som han nu insett i efterskott och en lärdom som han tagit till sig nu och inför framtiden. Han hade vunnit allmänhetens förtroende och respekt i stället för att spä på det politikerförakt, som politikerna själva ofta omvittnar att de inte ens förstår grunderna för.

Men icke. Inte en maktpolitiker som Bosse Ringholm, knappast någon socialdemokrat över huvud taget. Kommer vi att minnas socialdemokraternas maktbegär och cynism, när det stundar till val hösten 2006?

ULF HEDMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons