Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makthavarna avslöjas

Annons

Regeringen och socialstyrelsen kläddes av inpå bara kroppen i SVT:s Uppdrag granskning den 8 mars som handlade om krishanteringen efter flodvågskatastrofen. Det framkom bland annat att Göran Persson ljög riksdagen mitt upp i ansiktet den 19 januari och att socialstyrelsen sent omsider sände en traumagrupp till Thailand - av politiska skäl!

Efter Estoniakatastrofen 1994 och den bristfälliga krishanteringen sattes utredningsmaskineriet i gång. Först 1999 var utredarna klara. De föreslog att en ledningscentral för krishantering skulle inrättas i regeringskansliet. Förslaget biträddes av ett enigt försvarsutskott och lämnades till regeringen. Alla 59 remissinstanser sa ja liksom en enig försvarsberedning.

Men Göran Persson gillade tydligen inte förslaget och regeringen tillsatte en ny utredning!

År 2001 fick regeringen det nya förslaget till ett nationellt krishanteringsorgan. Det stöddes av försvarsutskottet och försvarsberedningen. Av 159 remissinstanser var bara 12 kritiska.

Sedan hände något bakom kulisserna. Man kan ana Göran Perssons dirigentpinne. Regeringen sa nej till krisorgan liksom riksdagens s, v, mp och även c, vars Maud Olofsson fick det hett om öronen i Uppdrag gransknings intervju.

När Göran Persson ställdes till svars inför riksdagen den 19 januari i år försvarade han sig med att bland annat rikspolisstyrelsen och Säpo hade varit emot förslaget om krisorgan. Oturligt nog för statsministern har grans-kande journalister grävt fram papper ur arkivet som visar att han for med osanning.

Någon speciell krishanteringsgrupp ville alltså inte Göran Persson ha. Den duktiga regeringen skulle själv vid behov hålla i tåtarna. Hur det gick vet vi nu och i synnerhet hundratals skadade och chockade svenska turister. Snabba svenska hjälpinsatser på katastrofplatserna lyste med sin frånvaro. Han som bestämmer stannade hemma på Harpsund och justitieministern gick på teater.

Socialstyrelsen vägrade i det längsta att skicka iväg traumaspecialistgrupper som tryckte på för att få göra en insats. Först en vecka efter katastrofen gav man nådig tillåtelse - "av politiska skäl"! Man tror inte det är sant. Mitt i en katastrofsituation har man mage att bortse från humanitära skäl och i stället prioritera den politiska makten.

Man kan undra hur våra makthavare är beskaffade och hur länge de tålmodiga svenska väljarna vill låta dem sitta kvar vid köttgrytorna.

Tord Säfvestad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons