Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälardalens högskola håller vad den lovar

I gårdagens VLT skriver en av våra internationella studenter om hur Högskolan inte håller vad den lovar. I just det här specifika fallet har studenten fått sina betyg inrapporterade 30 arbetsdagar efter examinationen, där det rimliga är 15 arbetsdagar. Högskolan ser alltid allvarligt på när våra rutiner inte följs.

Annons

Att tentamensresultat redovisas för Högskolans studenter efter utsatt tid är dock ett undantag; huvuddelen av alla examinationsresultat redovisas i tid. Högskolan har tydlig dokumentation över vilka riktlinjer som gäller för bedömning och examination. Högskolan rapporterar runt 100 000 examinationer per år, vilket innebär att det

någon gång tyvärr blir fel.

I just det här fallet fick studenten, vid två examinationer, besked om sina betyg redan samma dag som betygen sattes. Vid en tredje examination meddelade den examinerande läraren de berörda studenterna att information om betygen skulle dröja, på grund av dödsfall i familjen. Läraren erbjöd studenterna att få betygen i tid, men då muntligen.

Det som tyvärr dröjde vid dessa examinationer var den formella inrapporteringen av dessa betyg till högskolans studiedokumentationssystem, Ladok. Här handlar det om brister i Högskolans rutiner, något som Högskolan djupt beklagar och håller på att se över.

I våras genomförde Högskoleverket en utvärdering av kvalitetsarbetet på nio lärosäten. Mälardalens högskola fick, som enda lärosäte, högsta betyg. Högskolan genomför kontinuerligt kursutvärderingar bland våra studenter. De visar att majoriteten av studenterna är nöjda eller mycket nöjda med högskolans utbildning.

Enligt Högskoleverkets kvalitetsutvärdering fungerar Högskolans arbete med kursutvärderingar mycket väl. För att vi ändå ska säkra att kvaliteten på kurserna är tillräckligt hög gör vi återkommande utredningar och uppföljningar. Dessutom finns grupper på Högskolan som granskar att kursplaners mål överensstämmer med

examinationsformen för kursen.

I måndags skickade Högskolan in sitt yttrande kring just det fall som debattören skriver om till Högskoleverket. I framtagandet av yttrandet har studenten i fråga inbjudits att delta men avböjt.

På Högskolan ser vi det som en självklarhet att studenterna ska få sina betyg i tid. Att en student får vänta orimligt länge på sina examinationsresultat är ett undantag och det här rör sig om ett olyckligt fall.

Högskolan har framfört sitt djupa beklagande till studenten.

Ingegerd Palmér

rektor

Mälardalens högskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons