Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälardalens kvinnolobby: Det handlar om värderingar och människosyn

Idrotten utgör med sina många ledare, utövare och publik en stor svensk folkrörelse.

Annons

Liksom andra idéburna och offentligt understödda organisationer i Sverige, är målsättningen för idrottsrörelsen, utöver goda sportsliga resultat, verka för jämställdhet mellan kvinnor och män. Medvetna idrottsledare tar också sitt samhällspolitiska ansvar, som "medfostrare" och som vuxna förebilder för unga flickor och pojkar, på stort allvar.

Vi vill därför göra idrottsrörelsen och dess medlemsförbund i Västmanland uppmärksamma på den unika utställning kring människohandel som visas på Länsmuseet fram till den 25 maj.

Särskild uppmaning vill vi rikta till alla idrottsledare och tränare till ungdomar från gymnasieåldern och uppåt: Ta med era lag och gör ett besök på museet! Vi vet nämligen att gymnasieelever tycker att det är angeläget att få veta mera om trafficking. En kille skrev i sin kommentar: "Tack för att jag fick veta. Jag har bestämt nu att jag aldrig kommer att köpa sex."

Specialutbildade utställningsvärdar visar gärna runt och stimulerar till diskussion och ställningstagande kring frågor om varför prostitution och sexhandel över huvud taget existerar.

Visningen av utställningen "Du kan fly, men vart ska Du ta vägen?" är producerad av Världskulturmuseet i Göteborg och visas första gången just här i Västmanland. Den visar unika bilder, filmer och berättelser om livet i sexslaveri. Under utställningstiden arrangeras också ett stort antal olika aktiviteter i form av skolinformation, filmvisning, seminarier och föreläsningar.

Mälardalens Kvinnolobby är i samarbete med Brottsofferjouren i Västerås och Länsmuseet inititivtagare till att utställningen visas i Västmanland. Under 2008 pågår i projektet Ensam är inte stark ett opinionsbildande samarbete med ett 20-tal ideella organisationer i Västmanland. Det handlar om att påverka attityder bland allmänhet, gymnasieungdomar, stimulera till ökad samverkan mellan myndigheter och att uppmuntra fler folkrörelseorganisationer, att visa sitt engagemang.

Trafficking är en brottslig verksamhet, som omsätter enorma belopp och med nära och starka kopplingar till exempelvis handel med vapen och droger. Människohandel är enligt FN det snabbast växande området inom organiserad brottslighet.

"Utställningen angår alla" skrev Ann-Christine Kihl den 16 april i VLT efter att ha sett utställningen och hört Jonas Trolle och Patrik Cederlöw, en polis och en socialsekreterare från Stockholm, berätta om sitt tillslag i en lägenhet i Alby utanför Stockholm. Lägenhetsbordeller kan existera som granne till en vanlig barnfamilj i ett höghus eller en villa. Det kan vara pappor i vanliga barnfamiljer som besöker dem som kunder.

Så ser verkligheten ut, även nära oss i Sverige idag. Vi får dock inte glömma att människohandel i ett avseende är som vilken annan handel som helst: Det är helt enkelt efterfrågan som avgör om det finns någon marknad. Om ingen vill utnyttja barn och kvinnor sexuellt, är det inte heller lönsamt för någon att köpa och sälja barn och kvinnor som sexslavar. Därför är det viktigaste arbetet för oss i Sverige, som tyvärr måste räknas som ett stort användarland, just information, kunskap och attitydpåverkan. Det handlar om våra värderingar och vår människosyn.

Gunilla With

ordförande

Stiftelsen Mälardalens Kvinnolobby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons