Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälardalsrådet: Samverkan kan göra Stockholm-Mälarregionen världsbäst på hållbarhet och biogasproduktion

Biogas som energikälla intar en särställning när det gäller att sluta kretsloppet och minska klimatpåverkan.

Annons

Regeringens vision om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 har en chans att bli verklighet – om vi samverkar. Som ett led i detta, och för att ytterligare öka Stockholm-Mälarregionens globala försprång när det gäller biogasproduktion, arrangerar Mälardalsrådets miljöutskott och Biogas Öst en benchmarkingresa runt om i regionen med syfte att verka för ökad biogasproduktion och samverkan mellan Sörmlands, Örebro, Västmanlands, Uppsala och Stockholms län. Förutom att bidra till att förbättra miljön skulle på detta sätt också omkring 3 500 nya arbetstillfällen kunna skapas i Sveriges största region.

Regeringens budgetproposition slår fast att Sverige ska vara ett föregångsland för god miljö och hållbar utveckling. Energi-minister Anna-Karin Hatt lovar 280 miljoner kronor extra i satsningar på biogas fram till 2016. Dock nämns det av branschen efter-frågade metanreduceringsstödet inte med ett ord, trots att Energimyndigheten redan för två år sedan föreslog regeringen att införa just ett sådant.

Benchmarkingresan i Stockholm-Mälar-regionen är ett led i att skapa samverkan mellan kommunerna för att just producera och leverera mer biogas. Deltagare är främst politiker och tjänstemän från kommuner och landsting i regionen och resan görs i en biogasbuss. Torsdag 27 september fick de se flytande fordonsgas i Järna, optisk avfalls-sortering i Eskilstuna, hur gödsel kan bli fordonsbränsle i Katrineholm och besöka en gård utanför Örebro som är helt självförsörjande på biogasdriven el och värme via svingödsel.

I dag kommer resan att gå till Gryta Avfallsstation i Västerås som är Sverigeledande på insamling av matavfall som omvandlas till biogas, därefter till Subarus testanläggning för fyrhjulsdrivna biogasbilar i Sala och slutligen till SLU och JTI i Uppsala som forskar på hållbar framställning av biogas.

Mälardalsrådets miljöutskott arbetar för att:

Vi vill uppmana våra – politiker, lokala, regionala och nationella – att arbeta för dessa punkter och att samverka för att nå hållbara resultat. Om biogasproduktionens fulla potential i regionen tas tillvara skulle alla kommuner, genom att samla in matavfall, producera biogas eller köra biogasbussar i kollektivtrafiken, bidra till att förbättra vårt klimat. Biogas Östs rapport ”Biogas, tillväxt och sysselsättning” visar dessutom att detta skulle kunna generera omkring 3 500 jobb. Storregional samverkan skulle ge Stockholm-Mälarregionen goda chanser att bli en ännu starkare global förebild när det gäller att driva ett hållbart samhälle med låg klimatpåverkan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons