Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målare: Säsongsarbetslöshet helt i onödan

Det duggar tätt med dystra siffror kring arbetslösheten. Mest onödig är säsongs-arbetslösheten som drabbar måleribranschen.

Annons

Genom att göra smartare måleri-beställningar kan kommunen direkt göra tre tydliga vinster: minskad arbetslöshet, mindre stress och jobb som genomförs i tid.

Måleribranschen har alltid brottats med säsongsvariationer, det vill säga för mycket jobb på sommaren och för lite jobb på vintern. Variationerna beror helt enkelt på att färg inte torkar på vintern. På sommaren arbetar måleriföretagen för högtryck. Allt utvändigt måleri måste målas och det råder ofta brist på yrkesutbildad arbetskraft. På vintern däremot saknas jobb, och många målare tvingas ut i arbetslöshet. Antalet arbetslösa målare här i Västmanlands län är exempelvis 13 stycken (inskrivna hos Arbetsförmedlingen i december 2009).

Politikerna är överens om att vi måste arbeta mer och längre upp i åldrarna. Risken är annars att vi inte kommer att kunna behålla dagens välfärd. Denna insikt oroar oss i måleribranschen, eftersom många målare drabbas av onödig arbets-löshet på vintern. De kan alltså inte jobba så mycket som de vill och bidra till att säkra Sveriges framtida välfärd.

Den höga arbetslösheten på vintern går att påverka – genom att förlägga det invändiga måleri som utförs på sommaren till vinterhalvåret. Vi vet att stora delar av det invändiga arbetet går att flytta om bara beställarna känner till fördelarna för dem själva, för måleribranschen och för samhället. Låt oss nämna några av dessa fördelar:

w Med en jämnare beläggning året runt, minskar risken för målare att bli uppsagda, och det blir färre arbetslösa i kommunen.

w Att inomhusmålning i större utsträckning förläggs till vintern, leder till större trygghet i branschen. Om tryggheten saknas, blir det svårare att rekrytera nya kompetenta målare, vilket på sikt slår tillbaka på beställarna.

w Kommunen kan känna sig säkrare på att måleriet genomförs i tid. Att måla inomhus på vintern är att minska arbetsbelastningen på sommaren och se till att utomhusjobben hinns med.

Det finns en stark vilja att minska säsongsvariationerna hos måleriföretag och beställare. Det ärhög tid att politikerna får upp ögonen för sambandet mellan denna onödiga arbetslöshet och vår framtida välfärd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons