Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi äventyrar miljö och hälsa

I sammanträdesprotokoll från den 2 februari 2011 kommunstyrelsen i Västerås dnr 20107388-ks-010 beslutar kommun-styrelsen (KS) att:

Annons

• för sin del uttala att Västerås stad som ägare av Mälarnergi AB aktivt kommer att verka för att bolagets inriktning ska vara att använda biobränsle som bioavfall ….

• ge Mälarnergi i uppdrag att återkomma med redovisning hur detta skall gå till

Enligt säkra källor har inte någon sådan återrapportering skett. Mälarenergi har således fortsatt att köra sin planering utan att meddela hur man tänker uppfylla punkt 2 ovan.

Detta är mycket anmärkningsvärt. Det olyckliga med detta är att nu står Mälarenergi klar med en samförbränningspanna och man avser att basera sig på importerat avfall som inte kan ses som bioavfall utan är rent hushålls och industriavfall som innehåller ämnen baserade på olja eller kol.

Flera politiker som vi talat med har inte haft denna uppfattning utan trott att det rörde sig om utsorterat träavfall från byggen. Men i pressen läser vi nu att hushållssopor från Irland anlänt som dessutom ger otrevlig lukt.

Vidare omtalas att plastförpackningarna varit spruckna. I dessa sopor ingår också glas och metaller upp till 20 procent.

Vad är logiken att transportera detta till Västerås? Kan detta ha legat i politikernas intentioner?

Värmechefen Niklas Gunnar erkänner att det finns problem som han kallar resurser men som innebär väsentliga kostnader för hygien, vaccination, och askdeponering i Norge.

Det är absolut nödvändigt att massmedia och revision granskar hur detta gått till och vad som är den sanna bilden. Demokratins trovärdighet undermineras om det visar sig att tjänstemän har haft en annan planering än den som politikerna har eller om politikerna till följd av blygsamhet/rädsla inte vågar säga emot tjänstemannaledningen inom Mälarenergi.

Problemet är att när man pratar med olika politiker och tjänstemän har man under resans lopp fått oklara och olika svar om vad som beslutats

Det är synnerligen anmärkningsvärt för en investering på fyra miljarder kronor som kommunen blir ytterst ansvarig för vid kommande ekonomiska problem. Å andra sidan kan Mälarenergi övervältra alla kostnader på sina abonnenter till följd av sitt naturliga monopol.

Slutligen, det allvarligaste är att genom den bränslestrategi som Mälarenergi väljer äventyras vår miljö och hälsa genom förgiftning av vatten, luft och mark Ett klart hot mot sötvattentäkten för två miljoner människor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons