Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi bör betala

Annons

Den 14 september pläderar Hans Göran Lång från Hyresgästföreningen för att Mälarenergi inte bör betala en extra utdelning motsvarande 57 miljoner kronor till ägaren Västerås stad. Där blandar han ganska friskt mellan äpplen, päron och apelsiner.

Hans Göran Lång tror att det är fjärrvärmeabonnenterna som får betala den extra utdelningen på 57 miljoner kronor till staden. Detta är helt fel.

Den extra utdelningen motsvarar nämligen den intäkt som Mälarenergi får från Enköpings kommun för bolagets andel i AB Ena Kraft. Fjärrvärmeabonnenterna i Västerås berörs inte på något sätt av - och bidrar heller inte till - den extra utdelningen. Mälarenergis enda insats är 500 000 kronor som hälften av aktierna i Ena Kraft kostade när de köptes.

Fullmäktiges ledamöter bör därför rösta för att Mälarenergi ska betala den extra utdelningen på 57 miljoner kronor till ägaren Västerås stad. Pengarna kommer väl till pass för att upprätthålla en god standard i skola, vård och omsorg i avvaktan på att högkonjunkturen leder till förbättrade skatteinkomster för kommunen.

Mälarenergi är ett kommunalägt bolagmed uppdrag att bland annat tillhandahålla miljövänlig energi till låga priser. Det är också precis vad vi gör.

Visst har fjärrvärmepriserna höjts en hel del generellt för hela landet sedan mitten av 1990-talet. Men merparten beror på stigande produktionskostnader, höjda råvarupriser och skatter. Detta gäller även för oss i Västerås.

Till skillnad från Hans Göran Lång påstår jag med bestämdhet att vi har bland de allra lägsta fjärrvärmepriserna i hela landet. Detta framgår även tydligt av hyresgäströrelsens med fleras årliga taxeundersökning, den så kallade Nils Holgersson-undersökningen.

Den senaste Nils Holgersson-undersökningen från hösten 2003 visade att fjärrvärmen i Västerås kostade 92,75 kronor per kvadratmeter lägenhetsyta år 2003. Där var det bara ett tiotal av alla fjärrvärmekommuner som låg lägre än Västerås, varav fem låg nära Västerås.

Hur ser det ut med motsvarande kvadratmeterpris i andra större städer? Jo, i Uppsala var det 109,77 kronor, i Gävle 107,72, i Örebro 109,89, i Eskilstuna 93,00, i Stockholm 120,83, i Södertälje 121,60, i Norrköping 95,25, i Linköping 94,74, i Jönköping 118,44, i Helsingborg 107,93, i Göteborg 111,27, i Karlstad 120,82, i Sundsvall 124,72 och i Umeå 93,45 kronor.

Siffrorna betyder att en hyresgäst som har en 100 kvadratmeter stor lägenhet får betala nästan 3 200 kronor mer för uppvärmningen per år i Sundsvall jämfört med Västerås.

Under 2004 har flera andra kommuner höjt sina fjärrvärmepriser. Eftersom vårt pris är detsamma 2004 som det var 2003 ser vi fram emot årets Nils Holgersson med intresse.

År 2003 höjdes fjärrvärmetaxan i Västerås med tio procent. Höjningen behövs för att klara den långsiktiga förnyelsen av kraftvärmeverket och fjärrvärmenätet. Därtill finns behov av följdinvesteringar inom andra delar av bolaget, bland annat till följd av miljöskäl.

Mälarenergi kommer även att göra ett resultat för år 2004 som ligger i nivå med fjolåret, det vill säga en bit över 200 miljoner kronor som behövs till investeringar både på kort och lång sikt.

Så långt som sakerna ligger i vår kontroll blir det ingen ytterligare höjning av fjärrvärmetaxan under mandatperioden fram till 2006. Fjärrvärmepriset ligger alltså fast under minst fyra år.

Hyresgästföreningen och andra kunder till Mälarenergi kan vara övertygade om att majoriteten med socialdemokraterna och vänsterpartiet har som ambition att driva Mälarenergi så att kundnyttan blir så stor som möjligt.

KENT RYBERG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons