Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi bör inte betala!

Annons

Hyresgästföreningen ser med oro på den utveckling av fjärrvärmetaxan som skett i Västerås. Som VLT noterar i en ledare har det skett en politisk kursändring i synen om att producera fjärrvärme till lägsta tänkbara pris. Att kommunala bolag, som Mälarenergi och Mimer och indirekt dess kunder/hyresgäster, inte ska ge inkomster i den kommunala verksamheten är viktig.

I VLT den 9 september fanns rubriken "Pengar från Mälarenergi ska rädda budgeten". Med den årliga utdelningen om 50 miljoner kronor skulle det för i år bli en total utdelning om 107 miljoner kronor från Mälarenergi.

Boendet påverkas av flera olika kostnader. Inslaget av hyresrätt är en viktig del i en kommun. Bostaden är viktig för alla människor och för samhället. Bostaden är platsen för vila, fritid, arbete och omsorg. Boendet har stor betydelse för en samhällsutveckling mot ökad jämlikhet och integration. Boendet har också stor betydelse för utvecklingen av ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Det är viktigt att kommuner inte påför boendet extra kostnader, vilket tyvärr förekommer.

Västerås, som tidigare varit kända för en låg fjärrvärmetaxa, har haft kraftiga taxehöjningar under senare år. Detta påverkar boendekostnaden. Den tidigare låga fjärrvärmetaxan beror på att Västerås, jämfört med landet i övrigt, har bland det absolut högsta procentantalet bostäder som är anslutna till fjärrvärmenätet. Västerås har ett kraftvärmeverk som producerar både el och fjärrvärme.

Utredningen om de kommunala taxorna i Sverige, "Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", har i fullskala gjorts sedan 1996 av Hyresgästföreningen och övriga bostadsorganisationer i landet. Under denna tid, 1996-2003, har fjärrvärmetaxan ökat med cirka 47 procent, eller 30 kronor per kvadratmeter och år. Detta samtidigt som fjärrvärmetaxan i Västmanland läns kommuner ökade med cirka 11 procent (ej vägt). 2003 ökade fjärrvärmetaxan med runt 10 procent i Västerås. Då uppgavs det att detta skulle vara en långsiktig höjning. Kan det nu finnas risk för ytterligare taxehöjningar på fjärrvärmen?

Därför uppmanas politikerna i fullmäktige att inte rösta igenom förslaget om att Mälarenergi och dess kunder ska betala 107 miljoner kronor till Västerås stad. Tar fullmäktige inte ställning nu finns risker för att kommunala bolag och dess kunder i framtiden, genom boendet, än mer får vara med att bidra med pengar till kommunen.

HANS GÖRAN LÅNG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons