Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi: Därför beslutades att värmetaxan ska höjas

Jag är den förste att beklaga att kostnaderna för värme kommer att öka från den 1 januari 2008. Den ökade värmekostnaden är beroende av bostadens storlek och blir cirka 500 kronor per år för en lägenhet i flerbostadshus, ungefär 1000 kronor för de flesta boende i enfamiljshus.

Annons

I början av detta år framstod det klart att prisutvecklingen för bränsle skulle komma att innebära en höjning av fjärrvärmepriset. Styrelsen har därför behandlat frågan vid två tillfällen under våren. Vid styrelsens sammanträde i juni diskuterades att en prishöjning om 9 procent kommer att blir nödvändig, men att beslutet skulle tas efter sommaren.

Aktuella uppgifter visar att fjärrvärmeproduktion går med underskott. Styrelsen måste här ta sitt ansvar och säkerställa en fortsatt god och sund ekonomi i Mälarenergi, inte minst för att möjliggöra kommande investeringar i ny miljövänlig produktion. Det finns idag inte något som på ett avgörande sätt kommer att ändra den ekonomiska prognos och bedömning ledning och styrelse så här långt har gjort inför budgetbehandlingen i oktober.

Det är angeläget att Mälarenergis kunder så tidigt som möjligt får information om det nya priset på fjärrvärme för år 2008, för att härigenom ha möjlighet till egen god planering. Denna kundserviceaspekt anser jag viktigare än att avvakta budgetens behandling i oktober.

Under de senast åren har bränslepriset stigit med mer än 25 procent. Under samma tid har fjärrvärmepriset ökat med två procent. Genom ett gott utfört arbete av Mälarenergis medarbetare, samt genom gjorda rationaliseringar, har det varit möjligt att hålla tillbaka prishöjningar.

Även inför 2008 har ledningen åtagit sig att arbeta vidare på att sänka kostnaderna i produktionen, härigenom kan prishöjningen begränsas till 9 procent. Mälarenergi är ett välskött energibolag, vilket inte minst framgår av de jämförelser vi årligen gör med andra kommuner.

Med utgångspunkt från en tvårumslägenhet är värme, vatten, avlopp, el och avfallshantering cirka 5000 kronor lägre per år jämfört med genomsnittsnivån i landet. Jämfört med den kommun som har högsta priserna är skillnaden omkring 12000 kronor.

Ägarkravet säger att Mälarenergi ska leverera fjärrvärme till en prisnivå som inte överstiger medelnivån bland jämförbara energibolag i Sverige. Styrelsens och ledningens utmaning blir att utifrån detta krav arbeta för att fortsatt vara det energibolag som har bland de lägsta fjärrvärmepriserna i landet.

Christer Malm

Ordförande AB Mälarenergi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons