Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi satsar på elkablar

Replik
Enda möjligheten att klara de nya förhållandena och anpassa vårt elnät till dagens krav, är att kablifiera vårt luftledningsnät, skriver Mats Håkansson, vd Mälarenergi Elnät.

Annons

Efter den senaste tidens stormar har debatten tagit fart och många frågar sig varför inte leveranssäkerheten i elnätet är högre.

Man måste komma ihåg att större delen av dagens elnät byggdes för cirka 20 år sedan och beräknades då att hålla i 40 år. Vad vi inte kunde förutse, var dels hur sårbart dagens samhälle skulle bli utan el, dels hur vädret skulle komma att förändras de senaste åren. Stormar av Gudruns styrka var enligt SMHI att räkna med vart hundrade år, men i dag säger samma instans att vi kan vänta oss liknande väder ungefär vartannat år. Vårt elberoende handlar i dag inte bara om belysning och värme, utan också om behovet av telefon och vatten. Därmed har också kraven på ökad leveranssäkerhet ökat betydligt. De flesta förväntar sig i dag att elnätet ska klara återkommande stormar av Gudruns styrka.

Vi röjer i dag i skogen vart sjätte år. Under dessa sex år hinner inte träden växa upp tillräckligt för att kunna göra skada. Att bredda ledningsgatorna tillräckligt för att undvika störningarna är inte realistiskt, då det i praktiken är svårt att få tillstånd av både markägare och naturvårdsintressen.

Enda möjligheten att klara de nya förhållandena och anpassa vårt elnät till dagens krav, är att kablifiera vårt luftledningsnät. Mälarenergi lägger sedan en tid tillbaka ned cirka 5-10 mil kabel i marken varje år! Även om vi under senare år har ökat tempot i det arbetet, skulle vi naturligtvis önska att det gick att göra ännu snabbare. I praktiken är det markägare, naturvårdsintressen och tillgång på maskiner och utrustning som begränsar nedläggningen.

Vårt nät servar i dag cirka 100000 kunder och består av 5674 kilometer ledningar (mer än 50 resor till Stockholm från Västerås). Redan i dag är hela 77 procent av dessa nedgrävda i marken. Vi satsar en halv miljard kronor fram till 2015 på att kablifiera stora delar av det resterande luftledningsnätet, så att även de sista 16000 kunderna får en leveranssäkerhet i nivå med alla andra.

I ett europeiskt perspektiv har Sverige låga nätavgifter. Mälarenergi har i sin tur låga avgifter i jämförelse med andra svenska elnätsbolag. Hur mycket det får kosta att ha ett helt avbrottssäkert elnät, kan säkert diskuteras. Vi instämmer visserligen med ledarskribenten i VLT den 16 januari, om att elnätet behöver göras säkrare. Men vi kan också konstatera att vi i dag lägger ned stora resurser på detta. Efter 2015 kan vi dessutom lova att en storm av den här klassen inte nämnvärt kommer att påverka elförsörjningen i vårt område.

Mats Håkansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons