Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälartunneln behövs för både gods och människor

Annons

Replik på Kristina Falk den 28 februari. När vi vill prioritera Mälartunneln före Norrbotniabanan är vi väl medvetna om att ordvalet och jämförelsen kan provocera. Vi vill påpeka att vi nu inte talat om Botniabanan, till Umeå söderifrån, som redan är under byggnad.

Vi vill inte använda andra järnvägssatsningar som slagpåsar och förnekar inte den tunga industrins behov av bra järnvägstransporter, men vi vill understryka den alla andra järnvägsinvesteringar överskuggande betydelsen av Mälartunneln.

Mälartunneln är avgörande för all tågtrafik i Mälardalen och den enskilt viktigaste infrastruktursatsningen i hela Sverige de närmaste åren.

Kristina Falk har rätt i att Mälartunneln är avsedd för persontrafik, närmare bestämt för pendeltågstrafiken i Stockholms län, som därmed försvinner från den i dag mycket hårt belastade "getingmidjan", infarten till Stockholms centralstation söderifrån. Dessa två spår ska i dag härbärgera all pendel-, regional-, fjärr- och godstågtrafik. Hela Mälardalens spårsystem är i dag planerat med i princip maximal trafik, vilket innebär att minsta störning medför stora konsekvenser i vår region, som fortplantas till övriga landet.

För persontransporterna med tåg, som är grunden för en alltmer integrerad arbets- och bostadsregion i Mälardalen, är det förödande. För godstransporterna på tåg, som har stora fördelar och för många tunga och känsliga transporter är det enda alternativet, är det minst lika förödande, även om allmänheten inte märker det lika påtagligt.

1871 knöts norr och söder samman och centralstationen invigdes. Det är hög tid att gå vidare. Mälartunneln måste sättas högst på prioriteringslistan.

Jan-Erik Brohede (fp)

förbundsordförande Örebro län och landstingsråd

Lennart Nilsson (fp)

förbundsordförande Västmanland

Erik Ullenhag (fp)

förbundsordförande Uppsala län, riksdagsledamot förbundsordförande Uppsala län, och riksdagsledamot

Maria Wallhager (fp)

förbundsordförande Stockholms län och landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons