Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Gabrielsson (KD): Det ska vara lika tryggt att dö som att födas

Det finns för vården i Sverige ett stort antal nationella kvalitetsregister. Med hjälp av registren kan vården utvecklas – skillnader mellan och inom länen kan upptäckas, kunskap samlas och kunskap spridas.

Annons

Jag har som företrädare för Kristdemokraterna under förra mandatperioden jobbat mot visionen att det ska vara lika tryggt att dö som att födas. För att åstadkomma det behöver vården i livets slutskede – den palliativa vården – uppvärderas.

Palliativ vård handlar om att lindra så att jag orkar leva till livets slut – oavsett sjukdomsbild och/ eller livssituation. Deltagandet i Svenska palliativregistret, och att det borde gå att utbilda sig till specialist-läkare inom palliativ medicin, är några av de saker som Kristdemokraterna och jag har lyft.

Det är upp till vården att avgöra vilka kvalitetsregister som ska prioriteras. Att rapportera till registren kan upplevas som tidskrävande. Därför finns det ett motstånd till att rapportera till alltför många register.

Hittills har Landstinget Västmanland haft relativt låg rapportering till det Svenska palliativregistret. För att visa en politisk prioritering fanns därför en skrivning om deltagande i detta register i den landstingsplan som togs i juni.

Jag reagerade starkt när skrivningen om deltagande i detta register var bort-tagen, i det första förslaget till landstingsplan som den nya majoriteten lade.

Efter påtalande från mig i fullmäktige om vikten av att delta i just detta kvalitetsregister gjorde dock majoriteten ett tillägg i sin plan. Detta kan ses som ett mycket litet steg mot ett tryggare avslut på livet, men det är en viktig signal!

Med hjälp av deltagande i Svenska palliativregistret kan vi på ett tydligt sätt uppmärksamma de eventuella skillnader som finns inom den palliativa vården i länet.

Viktiga frågor att lyfta framöver är tillgången till palliativ vård för barn och var våra hemlösa ska dö. Det ska vara lika tryggt att dö som att födas – för alla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons