Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sjuka mår bra av att arbeta

Annons

Ett debattinlägg i VLT den 21 april av riksdagsledamoten Margareta Israelsson (s) är tänkvärt ur flera synpunkter.

Först raljerar hon över en moderatpolitikers synpunkt att cancersjuka kan må bra av att arbeta. Hon frågar huruvida moderaterna har bestämt sig för hur sjuka människor skall behandlas. Hon efterlyser svar från borgerliga politiker.

Jag är helt politiskt obunden men efter att ha arbetat ett långt liv i sjukvården och numera som försäkringsläkare, kan min erfarenhet kanske vara av värde.

Många cancersjuka, och andra sjuka med för den delen, mår bra av att arbeta. Låt mig ta mitt eget fall som exempel: Efter pensionen har jag fortsatt arbeta i viss utsträckning. Vid 70 år fick jag en cancer som sedan har hållits tillbaka med cellgifter och strålning. Nu, fem år senare, finner jag att jag fortfarande fyller min begränsade arbetsuppgift väl och jag har stort utbyte av känslan att göra viss nytta samt umgänge med trevliga arbetskamrater.

Man kan invända att jag har ett intellektuellt yrke men jag talade häromdagen med en alltid glad dam som vårdar våra lokaler. Hon hade bandage vid armbågarna som visade att hon hade besvär men konstaterade: "Man blir inte bättre av att stanna hemma. Och inte gladare heller."

Politiker, debattörer och allehanda soff-tyckare bör besinna att man inte skall sätta likhetstecken mellan sjukdom och arbetsoförmåga till följd av sjukdom. Det är det senare - arbetsoförmågan - som skall kompenseras av sjukförsäkringen. Först skall naturligtvis denna arbetsförmåga eller oförmåga relateras till personens vanliga arbete, men om sjukdomen ger en bestående nedsättning skall man pröva nedsättningen mot andra rimliga arbeten. Besinna också att arbete ofta innebär något positivt även för den vars förmåga är något nedsatt.

Debatten om sjukfrånvaro skulle bli mera konstruktiv om debattörerna försökte hålla isär de här begreppen.

Sven Kvarnström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons