Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sjukskrivna är ett medmänskligt problem

Annons

Min morfar och mormor var starkt engagerade i socialdemokraterna, skriver Kerstin Ekholm den 15 november. Hon hävdar att de skulle rotera i sina gravar inför den högerpolitik som dagens socialdemokrater står för.

Min farfar och farmor deltog också i arbetarrörelsens framväxt. Jag är långt ifrån säker på att de skulle vända sig i sin grav om de fick reda på vad den demokratiska arbetarrörelsen åstadkommit, att Fattigsverige radikalt förändrats till en välfärdsstat.

Några exempel:

* Obligatorisk sjukförsäkring med en karensdag och 80 procents ersättningsnivå.

* Statligt stöttad arbetslöshetskassa med 80 procents ersättningsnivå.

* Föräldraförsäkring med årslång betald ledighet som kan fördelas mellan mamman och pappan. Den saknar motsvarighet i världen.

* Fem veckors semester enligt lag.

* Tjänstepension vid 65 års ålder.

* Grundskolestudier i nio år med möjlighet till gymnasiestudier därefter.

* Förskola för alla barn som ger båda föräldrarna möjlighet att yrkesarbeta.

* En boendestandard långt utöver vad många ens kunde drömma om.

* Sjukvård och äldreomsorg som var få förunnade förr i tiden.

Jämsides med detta kan förstås också bland annat nämnas bilismens utveckling, tele- och tv-tekniken och semesterresor.

Hårt och skickligt arbete både av företagsledare och anställda ligger förstås bakom utvecklingen, men arbetarrörelsens rättvisepolitik har också varit avgörande.

Höga sjukskrivningstal är för socialdemokratin i första hand inte ett ekonomiskt problem. Vi vill motverka dem av medmänskliga skäl, det är inte solidariskt att ha en arbetsmiljö som gör människor sjuka. Detta och många andra faktorer måste på olika sätt motverkas. Samtidigt måste rejäla insatser göras för att sjukskrivna ska kunna återgå till arbetslivet, dels för att vi behöver fler som arbetar, dels för att vi tror att långa sjukskrivningar inte är bra för dem som drabbas.

Således är det ett tankefel när man säger att om sjukförsäkringen går med överskott kan vi acceptera höga sjuktal och långa sjukskrivningar.

I ett historiskt perspektiv är det inget ovanligt att socialdemokraterna beskylls för högerpolitik, det var kommunisternas slagnummer under decennier. Vi har bestämt våra mål och tålmodigt flyttat fram välfärdsstatens positioner. Vi är stolta över vad som gjorts, men ingalunda nöjda, nya tider medför ständigt nya utmaningar.

Högerpolitiken finns i maktalliansen under Reinfeldts ledning. Där angrips grunden för den generella välfärdspolitiken. Sextiofem procents ersättningsnivå, två karensdagar och höjda avgifter i a-kassan är politiken. Pengar från sjuka och arbetslösa ska gå till skattesänkningar!

Socialdemokraterna ger aldrig upp kampen för rättvisa, högst prioriterat är att pressa tillbaka arbetslösheten. Därför får Västmanlands kommuner och landsting 210 miljoner kronor i extra sysselsättningsstöd nästa år och 198 miljoner 2006.

Alla som vill stödja socialdemokratins politik är välkomna att delta i arbetet.

Göran Magnusson (s), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons