Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångfalden behövs i Västerås och Sverige

Annons

Sverige och Västerås måste bli öppnare och visa större tolerans. I Västerås finns över 100 nationaliteter och vi har en stor mångfald. Alla är vi olika och har olika bakgrund och erfarenhet oavsett varifrån vi kommer. Vi använder gärna ett samlande begrepp och talar om invandrare, men vem är egentligen invandrare och när slutar man vara invandrare? Det är dags att sluta kategorisera, se möjligheter och låta oss själva definiera vilka vi är.

Flyktingar och invandrare är kapabla att ta hand om sig själva och påverka sina egna liv. De har inte varit bidragsberoende i sina hemländer utan slussades in i det svenska systemet, som de sedan får stå till svars för fast det är en del av den svenska modellen.

Mångfalden behövs och mycket återstår att göra för att skapa ett öppet samhälle där alla har samma möjligheter till trygghet och utveckling. Risken är annars stor att man landar i ett utanförskap som sedan permanentas.

Mycket återstår för att skapa ett öppet samhälle där alla har möjligheter till utveckling. Ett positivt exempel är dock validering av examen från andra länder. Självklart måste en validering ske och det mycket snabbt så att erfarenhet och akademiska poäng kan tas tillvara. Ingen skall behöva vänta på besked.

Att under lång tid vara utan arbete fast man har både erfarenhet och kunskap är mycket olyckligt. Risken är att man fastnar i ett utanförskap. Därför behövs valideringen och möjlighet till kompletterande studier.

Gränser mellan myndigheter får aldrig bli en begränsning. Vi måste alltid visa på de möjligheter som finns till bland annat studier för att kunna bli behörig till att söka olika arbeten. Självklart måste det också vara möjligt att validera betyg under väntan på uppehållstillstånd.

Det måste också vara möjligt att under denna tid söka arbete. Lång väntan och inaktivitet leder till passivitet och ju längre tiden går desto svårare blir det att komma tillbaka till ett aktivt arbetsliv (på den reguljära arbetsmarknaden).

Bästa sättet att vara en del av samhället är att ha ett arbete. Det är mycket oroande när vi ser den stora andelen äldre invandrarkvinnor som har förtidspension. Det är svårt för många att få arbete, särskilt de äldre.

Vi behöver se över systemen, se till att tillväxten ökar och att begränsande regler tas bort så att fler företag kan anställa. Fler måste få chansen att prova på att arbeta så att alla resurser som vi har tas tillvara. Då får vi ett mycket bättre samhälle och en mycket större mångfald.

ELISABETH UNELL JESSICA POLFJÄRD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons