Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Hallner: Vad är det som håller på att hända med LSS?

Annons

Nu har politikerna i nämnden för funktionshindrade i Västerås fattat ett beslut om prissänkning inom dagligverksamhet med 8,5 procent samt några andra åtgärder. Man kan undra hur politikerna kan fatta så avgörande beslut utan att ha ett väl genomarbetat underlag från tjänstemännen hos sociala nämnderna.

Nämndens ledamöter har fått en konsekvensanalys av tjänstemännen tidigare i år. Veckan efter satt föreningarna i samverkan (VHS) med tjänstemän hos social nämnderna. Man valde att inte informera oss om att analysen var gjord, inte heller i det kommunala handikapprådet (KHR). Enligt LSS-lagen, paragraf 15 punkt 7, ska kommunen samverka med föreningar. Inte undanhålla information eller strunta att ge oss den.

När man nu ska spara inom dagligverksamhet, vad händer då med arbetstagarna? Kan man anpassa verksamheten för var och en? Kan man få hjälp att utvecklas och bli mer självständig? Kan man få träning, skapande verksamhet eller spela musik? Kan man få hjälp att prova jobb på den öppna marknaden? Allt detta har lagstiftarna till LSS-lagen haft som syfte.

Vi har också märkt att mycket annat ska dras in eller har redan tagit bort för personer som hamnar inom LSS-lagen. Det kan handla om kontaktperson, ledsagare och i vissa fall personliga assistenter.

När man bor i en bostad med särskild service ska personalen tillsammans med de boende genomföra kultur- och fritids-aktiviteter utanför bostaden. Så här ser verkligheten ut i bostaden med särskild service. Sällan följer det med personal när personen ska åka på aktiviteter. Är någon personal sjuk så får exempelvis Kalle stanna hemma. Han kommer inte iväg på olika aktiviteter eller annat som är inplanerat.

Är detta livskvalitet? Eller ska alla från bostaden behöva följa med på en aktivitet som Kalle vill göra? Detta brukar ofta vara aktiviteter som är återkommande varje vecka. Många har flera aktiviteter i veckan och mår bra att vara ute i samhället som alla andra. Resultatet blir som vi allt oftare ser i dag: mindre eller större grupper av personer med utvecklingsstörning till-sammans med personal som exempelvis är ute och handlar. Vart är vi på väg? Personer med utvecklingsstörning behöver mycket individuellt stöd i sin vardag. Allt ska inte göras i grupp.

Nu vill man också bestämma att Kultur och fritid inte ska arrangera resor på sommaren för målgruppen inom LSS. Det skall någon annan göra och där har man informerat från tjänstemännen att vi inom FUB är med på detta. Det stämmer inte alls.

Vi vill verkligen att målgruppen ska ha ett rikt liv. Vissa personer klarar sig bra utan stöd andra behöver mer hjälp. Om var och en ska genomföra liknande sommar-aktiviteter som har funnits de senare åren behöver flera ansöka om ledsagare eller personliga assistenter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons