Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Israelsson (s): Kulturen viktig för alla

Kultur - är det något vi behöver satsa på, eller finns den bara - utan att vi politiker ska lägga oss i?

Annons

Är det, efter många år av tystnad, dags för politiken att sätta kulturfrågorna i centrum? Har kulturen ett eget värde i sig eller måste den vara nyttig? Är kulturen bara en utgiftspost, eller kan den vara en del av en modern jobb- och tillväxtpolitik utan att bli överkommersialiserad? Hur skapar vi ett levande kulturklimat med engagerande skådespelare, musiker, konstnärer, dansare och författare? Och hur kan vi göra kulturen mer tillgänglig för fler? Och hur skapar vi större delaktighet? Det här är några av de frågor inom kulturområdet som vi ofta möter - och som behöver diskuteras.

Vi socialdemokrater kommer under kommande mandatperiod att prioritera kulturen. Redan nu startar vi därför ett rådslag öppet för alla, för de kulturellt yrkesverksamma, för den kulturintresserade allmänheten och för våra medlemmar. Syftet med rådslaget är att debattera och genomlysa kulturområdet och lägga en grund för en kulturpolitik för framtiden.

Det kan vara svårt att förklara och försvara kulturens värde men det är viktigt att vi anstränger oss, för i kulturens kärna finns den kreativitet som vi inte klarar oss utan. Kultur är inte bara underhållning och får inte överlåtas till att styras av kommersiella krafter. Kultur är fundamentet som vårt samhällsbygge vilar på.

Den moderatstyrda regeringen har fullständigt misslyckats med att synlig- och tillgängliggöra kulturen. De har istället begravt den i en utredning. De få besked regeringen har gett på området väcker stark oro. Endast små resurser läggs på att öka tillgängligheten. De kulturverksammas villkor i arbetslivet försämras. Och kommersiella krafter ska få styra inriktningen på politiken.

Vi visar redan nu att vi prioriterar detta område genom att lägga en stark partimotion i riksdagen för en kulturpolitik för framtiden. Vi lägger dessutom i budgeten för nästa år över 120 miljoner kronor mer än regeringen på en mer tillgänglig kultur och på att stimulera kreativiteten. Det handlar om allt från fri entré på museerna - som regeringen avskaffade, till att barn i förskolan och skolan ska få komma i kontakt med teaterfolk, musiker och konstnärer. Vi vill starta ett särskilt branschprogram för upplevelseindustrin, där nya kulturella företeelser - som till exempel dataspel - kan utvecklas. Och vi vill skapa hållbara villkor i arbetslivet för de kulturellt yrkesverksamma, som idag har arbetsvillkor som många andra på svensk arbetsmarknad aldrig skulle acceptera.

Men det här räcker inte. Vi vill mer. Kulturen är och ska vara en viktig del av allas våra liv. Vi formar den tillsammans och den formar oss som människor. Vi kan politiskt antingen underlätta eller försvåra för kulturen att blomstra. Hur det ska gå till vill vi utforma tillsammans med såväl kulturverksamma som den kulturellt intresserade allmänheten.

Vi tror och hoppas att många vill delta i detta öppna kulturrådslag.

Margareta Israelsson

riksdagsledamot för Västmanland

ordförande för Kulturrådslaget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons