Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Israelsson (s): Kulturministern slåss mot väderkvarnar

Annons

Lena Adelsohn Liljeroth ger sig in på en matematisk övning som hon inte helt behärskar. De kraftfulla läsfrämjande insatser hon hänvisar till består inte av något annat än att regeringen i sitt budgetförslag flyttar tre miljoner från En bok för alla AB till Kultur-rådet. Att Kulturrådet nu ska göra det som anses fungera väl inom En bok för alla kan varken anses som reform eller satsning.

Sanningen är den att regeringen och socialdemokraterna anslår lika mycket för läsfrämjande insatser. Det som skiljer oss åt är synen på En bok för alla. Vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet samt en stor mängd författare, bibliotekarier och pedagoger anser att den bokutgivning och det läsfrämjande arbete som sker inom ramen för En bok för alla är bra och bör få fortsätta. Även många centerpartister och folkpartister delar denna uppfattning.

Regeringen flyttar inte bara det läsfrämjande anslaget - den drar in hela stödet till En bok för alla AB. Jag vet inte om kulturministern tittat på alla de namnlistor som lämnats till departementet i detta ämne. Det har jag gjort och har konstaterat att det är många som vittnar om betydelsen av

billig barn- och ungdomslitteratur. Det är ju det som är skillnaden! Genom En bok för alla kan skolor och bibliotek köpa in fler böcker!

En bok för alla AB får inte dela ut några vinster till ägarna. Överskottet ska istället användas till att hålla nere priserna på förlagets böcker. Det vill den moderatledda regeringen motverka. Marknaden ska styra. Inte ambitionen att se till att det finns en bok som alla kan ha råd med.

Margareta Israelsson

Gruppledare i Riksdagens kulturutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons