Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Israelsson (s): Rädda En bok för alla!

Annons

Idag skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år. En fantastisk kvinna, väl värd att uppmärksamma, inte minst en dag som denna. Hon var en av vårt lands stora berättare. Böckerna bar spår av hennes egen lyckliga barndom men handlade också om ensamhet, rädsla och döden.

Även om Astrid Lindgren avskydde liknelsen så blev hon en sagotant för generationer barn över hela världen. Få författare har som hon inspirerat barn till upptäcktsresor i böckernas underbara värld. Hennes böcker har också varit till stor glädje för oss vuxna då vi läst högt för barn eller barnbarn.

Men ingen slår originalet. Astrid Lindgren förblir den bästa uppläsaren med sin fantasieggande röst. Samtidigt hänger hennes berättelser intimt samman med de skickliga illustrationerna. Figurerna fick nya utseenden genom finstämda filmatiseringar och berättelserna byggdes på med Georg Riedels melodier till Astrids texter.

Vi bär alla på egna minnen av Astrid och hennes böcker. Jag minns hur jag i början av 1960-talet fick en Pippibok av mamma. Hon hade köat på Konsum och fått en hälsning till mig från Astrid i boken. Något år senare spelade jag Pippi i en föreställning vi satte upp på ungdomsgården. Det var före perukernas tid så jag var glad över mitt röda hår. Vi har varit många som nominerat Astrid Lindgren till Nobelpriset. Hon gjorde en stor kulturgärning, men den var riktad till barn. Kvalitetslitteratur till barn har inte alltid värderats lika högt.

En bra barnbok måste också tåla att läsas många gånger. Då är det viktigt att boken är inbunden. Att köpa en sådan kan bli dyrt.

Genom En bok för alla kunde staten med ett riktat stöd möjliggöra utgivning av kvalitetslitteratur för barn till ett rimligt pris. Det lägre priset innebar (och innebär) att både bibliotek och skolor kan köpa in fler inbundna kvalitetsböcker till barnen än vad som annars hade varit möjligt.

Nu ska det bli slut med det. Regeringen kör över de kritiska remissinstanserna och drar in stödet. "Visst finns det ideologi bakom, vi har ju inte gått till val på att förvalta socialdemokratiska stödordningar", säger Lena Adelsohn Liljeroth. Namninsamlingar får tusentals underskrifter och även på det populära Facebook finns grupper till stöd för En bok för alla. Men kulturministern och den moderatledda regeringen framhärdar.

Det här gick vi till val på, menar kulturministern; "Har man följt den politik som alliansen förde i opposition kunde man i partimotionerna konstatera att åtminstone tre av de fyra

borgerliga partierna föreslog att man inte skulle ge statligt stöd till En bok för alla. Detta kan alltså inte ha kommit som någon överraskning."

Nu förskjuter den moderatledda regeringen fokus från ett kulturpolitiskt samhällsansvar till en marknadssyn där ambitionen utgår från den som är villig att betala. Det är skrämmande att de totalt missat kulturens egenvärde. Ett värdigare sätt att fira Astrid Lindgrens födelsedag vore att rädda En bok för alla. Den ambitionen har jag och socialdemokraterna.

Margareta Israelsson

talesperson i kulturfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons