Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Israelsson: Utsatta barn blir vuxna också

Igår var det den Internationella barndagen. Även denna dag drabbades barn i Västerås, Sverige och hela världen av sexuella övergrepp. Det är lätt att föreställa sig den fasa, skräck och smärta denna tortyr innebär för ett litet barn.

Annons

Vi talar mycket om behovet av insatser för att hjälpa de utsatta barnen. Det handlar om vård och omsorg men också om barnets behov av upprättelse genom polisanmälan och att förövarna blir dömda.

Här kommer inrättandet av ett barnahus i Västerås få stor betydelse. Det är roligt att polismyndigheten driver på i det arbetet. Enkelt beskrivet innebär ett barnahus att barnet och dess anhöriga får en plats att gå till där samhället lyssnar och hjälper med samlade resurser.

Tyvärr talar vi mycket lite om vad som händer barnet 20 år senare. Det är nämligen då när offret blivit vuxet som känslorna kommer ifatt. Då kommer skuld, skam och ångest som gör att varken familjelivet eller arbetslivet fungerar längre.

Det är då männen och kvinnorna kommer till oss. Hopp Västerås är en avdelning inom Hopp Riksorganisationen som arbetar mot sexuella övergrepp. Vi hjälper vuxna människor att hantera känslor kring det som hände i barndomen.

Vi vill med denna artikel rikta uppmärksamheten på att det går omkring så många människor i vår närhet som bär på svåra trauman. De kämpar varje dag med att orka, de är rädda att det ska synas på dem vad de varit utsatta för och de är oftast väldigt ensamma med nattens maror.

Igår uppmärksammade vi dem och deras livsöden på den Internationella barndagen. Vi gick runt i centrala Västerås och berättade om vårt arbete. Tack alla ni som stödde oss.

Margareta Israelsson

ordförande för Hopp Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons