Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margot Wallström: EU vill ha dialog med medborgarna

VLT hävdar i huvudledaren den 28 juli att EU bedriver ”skattefinansierad propaganda”. Självklart måste man skilja mellan information och propaganda.

Annons

Men VLT:s kommentar, liksom Timbrorapporten som VLT refererar till, ger en ofullständig och förenklad bild av EU:s kommunikationsverksamhet. 

Kommunikation är ett livsviktigt inslag i en demokrati. Det är min utgångspunkt som ansvarig för EU-kommissionens kommunikationsstrategi. Allmänheten har inte bara rätt att bli informerad om vad EU gör, vilka förslag som läggs fram och vilka beslut som fattas. Den har också rätt att göra sin röst hörd om vad den vill att EU ska göra och hur. 

EU har världens största pressrum, räknat i ackrediterade journalister. Vi har informationskontor i samtliga medlemsländer. Men kommunikation är inte enbart att hålla presskonferenser, ge intervjuer och dela ut trycksaker. I en demokrati måste kommunikation vara synonymt med dialog. Och dialogen måste involvera det civila samhället, arbetsmarknadens parter, politiska partier, enskilda medborgare och inte minst nationella parlament. 

Sedan 2004 har vi reformerat, moderniserat och decentraliserat kommunikationen i EU-kommissionen, ett arbete som är långt ifrån avslutat. Medborgarna står nu i centrum och vi använder oss också av de medieformer som medborgarna föredrar; teve, radio, lokaltidningar, internet, bloggar och Facebook. 

Vi har skapat en tvåvägskommunikation. I stället för monolog för vi i dag en dialog med medborgarna som via Debate Europe, diskussionsforum på internet och medborgarråd på nationell och europeisk nivå. Det handlar om att lyssna, inte om att propagera. 

Att kommunicera i 27 medlemsländer på 23 språk är dock inte gratis. Vår årliga kommunikationsbudget uppgår till cirka 2,1 miljarder kronor. Utslaget på hela EU:s befolkning motsvarar det cirka 4 kronor per invånare och år eller 0,02 procent av EUs årliga budget. 

Mitt mål är att göra EU-kommissionen mer öppen och mottaglig för synpunkter och åsikter från allmänheten. Inte att få folk att älska EU. Vår uppgift är inte heller att enbart informera. Det är att lyssna på människors tankar och åsikter om EU, att så nära medborgarna som möjligt förklara vad vi gör. 

Min filosofi är att det blir bättre politiska beslut om vi först frågar medborgarna till råds. Det är därför viktigt att vi också stimulerar till debatt och diskussion om olika EU-frågor som berör oss alla. Det är inte propaganda. Det är att stärka demokratin. 

Margot Wallström

vice ordförande i EU-kommissionen och ansvarig för kommunikationsstrategi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons