Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Dellham (M): Landstinget följer inte lagen

Annons

Sedan två år tillbaka har patienter som har kontakt med flera vårdgivare rätt till en fast vårdkontakt enligt lag. Nyligen undersökte Socialstyrelsen tillämpningen av den nya lagen och kom fram till att Landstinget Västmanland inte har tagit fram några rutiner för hur den fasta vårdkontakten ska arbeta som är anpassade till den nya lagen.

För patienten är det en trygghetsfråga av stor vikt och det är oroande att inte personalen fått tydliga direktiv. När detta har uppmärksammats i media har biträdande sjukhuschefen i Västerås hänvisat till ett pågående arbete med så kallade mångsökare, alltså patienter som uppsöker sjukvården ofta.

Jag har lagt en motion om att införa den så kallade mångbesökarmodellen där den som besökt akutkliniken mer än fyra gånger på ett år genomgår en grundlig utredning av ett multidisciplinärt team.

I Alliansens budgetförslag finns även ett förslag om att landstinget ska införa patientlotsar. Detta är åtgärder som tillsammans med framtagna rutiner i enlighet med den nya lagen skulle hjälpa patienter att hitta rätt i vården,. Men hittills har Rigmor Åkesson (S) och de rödgröna partierna sagt nej till våra förslag om bättre flöden i vården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons