Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (kd): Alliansen vill inte ha marknadshyror

Förslaget att hänsyn ska tas till efterfrågan på orten är ett förslag i en kommande statlig utredning.

Annons

Regeringen har alltså inte tagit ställning. Även enligt det kommande utredningsförslaget ska förhandlade hyror vara normerande. Det betyder att Hyresgästföreningen även i framtiden kommer att vara garant för hyrorna men att man i dessa förhandlingar ska ta hänsyn till efterfrågan på orten.

Bostadsbyggandet har stagnerat i Sverige. Det duger inte att det i Sverige byggts tre bostäder per tusen invånare medan det i Norge och Finland byggts sex bostäder per tusen invånare varje år den senaste 20-årssperioden.

Alliansregeringen fick därmed överta bostadsbrist i 120 kommuner. Man kan inte utesluta att den hyressättningen som hittills gällt påverkat bygg- och fastighetssektorns vilja att bygga.

Socialdemokraterna kan då invända att en marknadsanpassning slår mot de svaga. Absolut! Därför vill regeringen inte ha marknadshyror men införa mindre justeringar för att något

anpassa hyrorna efter efterfrågan. Därutöver menar regeringen att den sociala bostadspolitiken främst ska föras genom riktat stöd till hushåll som har behov genom bostadsbidrag, hyres- och förvärvsgarantier. Om staten måste ta ansvar för priset på alla bostäder blir den sociala bostadspolitiken trubbig och mycket kostsam.

Hans Ohlsson (VLT den 9 januari) kan sova lugnt. Alliansen kommer inte att införa marknadshyror. Men till skillnad från den förra regeringen känner den ansvar för att få fart på byggandet i som är strukturellt lågt och som lett till bostadsbrist vilket medfört snabbt stigande priser på villor och bostadsrätter och ett tryck på hyrorna.

Maria Lindelöf

ombudsman i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons