Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (kd): Äntligen får pensionärerna det lite bättre

Annons

Kristdemokraternas ihärdiga arbete för pensionärerna bär nu äntligen frukt. I onsdags, den 3 september, presenterade regeringen ett förslag som innebär en årlig skattelättnad på 2300-3500 kronor för en pensionär med ingen eller låg inkomstpension.

Med en god ekonomisk utveckling räknas pensionerna upp automatiskt. Men det finns en grupp som inte riktigt har hängt med och det är de sämst ställda pensionärerna.

Kristdemokraterna värnar särskilt om den här gruppen och det är mycket glädjande att det nu blir verklighet att ge dem ett särskilt ekonomiskt tillskott, samtidigt som nästan alla pensionärer kan få en höjning av sin pension.

Drygt 90 procent av alla som den 1 januari har fyllt 65 år får en skattesänkning. Och för att skattesänkningen verkligen ska hamna i plånboken höjs ändras reglerna för äldreförsörjningsstödet och särskilt bostadstillägg för pensionärer. Också förbehållsbeloppet höjs så att inkomstförstärkningen inte ska ätas upp av höjda avgifter till kommunen.

Ett förhöjt grundavdrag för dem som fyllt 65 år införs. Denna grupp behöver inte betala skatt på hela sin inkomst utan bara på den del som blir kvar när man har räknat bort grundavdraget och det nya, förhöjda grundavdraget.

Till detta ska läggas även en höjning av prisbasbeloppet. Det ger därutöver cirka 3000 kronor per år och sammantaget för en garantipensionär cirka 5600 kronor per år.

Det här är en satsning för trygghet och rättvisa. De som har de lägsta inkomsterna får behålla mest vilket i hög grad gynnar kvinnor som ofta har många år med oavlönat arbete i hemmet.

Maria Lindelöf

ombudsman för kristdemokraterna i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons