Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (kd): Bättre för alla pensionärer

Annons

Trygghet för äldre är en hjärtefråga för kristdemokraterna och visst spelar den egna ekonomin stor roll i upplevelsen av att vara trygg. Det är inte värdigt att så många pensionärer lever på marginalen.

Ofta handlar det om kvinnor över 75 år. Det är den grupp i vårt samhälle som under lång tid har haft den klart sämsta ekonomiska utvecklingen. Få röster höjs för dessa kvinnors situation. I denna grupp finns många som lever med låga inkomster och små ekonomiska marginaler. Med flera hundra kronor mer i plånboken varje månad blir det både tryggare, mer rättvist och mer jämlikt. Det är bakgrunden till den skattesänkning som regeringen genomför för de sämst ställda pensionärerna.

Hela skattereformen för äldre kommer att gälla för pensionärer som vid årets början fyllt 65 år och den träder i kraft den 1 januari 2009. Skattesänkningen blir alltså störst bland dem som har de allra lägsta pensionerna. Grundavdraget kommer att höjas för alla pensionärer, mest för dem med lägst pension.

Till dessa skattesänkningar ska uppräkningen av garantipensionerna läggas. Nästa år kommer garantipensionerna att öka med 4,4 procent. Det innebär att en garanti-pensionär med maximal garantipension får ytterligare nästan 4000 kronor per år eller 330 kronor per månad. Sammanlagt kommer en person som har full garantipension att få cirka 500 kronor mer att leva på varje månad från och med nästa år.

Det svenska systemet är uppbyggt så att när du får höjd inkomst får du sänkta bidrag. Men för att det inte ska bli så har regeringen beslutat att även höja nivån för bostadstillägget, äldreförsörjningsstödet och förbehållsbeloppet med samma nivå. På så sätt garanterar regeringen att alla pensionärer får bättre ekonomiska villkor.

Jag hoppas därmed att Marianne Käll och alla andra har fått besked om vad som gäller. Nu fortsätter vi att arbeta med fler åtgärder som innebär ökad trygghet. Vi tar ett steg i taget och vi går åt rätt håll.

Maria Lindelöf

ombudsman för kristdemokraterna i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons