Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (kd): Dags för höjda pensioner!

Annons

Bättre villkor för alla pensionärer är en hjärtefråga för oss. Kristdemokraterna gick till val på att både höja garantipensionerna och sänka skatten för alla pensionärer.

Nu är det hög tid att ekonomiskt stärka situationen för pensionärerna, och särskilt för dem med de minsta marginalerna. Pensionärerna var en av de grupper som fick stå tillbaka när Sveriges finanser sanerades efter 1990-talets krisår. Det har medfört en växande andel fattiga pensionärer, vars inkomster inte lever upp till vad som räcker för att klara en skälig levnadsstandard.

Idag är det drygt 800 000 svenskar över 65 år - de flesta kvinnor - som tvingas leva på en pension under mycket knappa och svåra förhållanden. Regeringen sköter Sveriges ekonomi väl, vilket också i långa loppet gynnar pensionärerna. Pensionerna i det nya ålderssystemet är knutna till genomsnittsinkomsten, vilket leder till att pensionerna räknas upp varje år genomsnittsinkomsten stiger.

Enbart för 2008 och 2009 innebär den ekonomiska framgången att pensionerna stiger med i genomsnitt 4000 kronor respektive 6000 kronor. Det är en påtaglig förbättring jämfört med tidigare år.

Men, de höjningar som följer av en stark ekonomisk utveckling under de närmaste åren räcker inte. Sveriges pensionärer har många gånger mycket små ekonomiska marginaler. Det vill vi kristdemokrater se en snar förändring på.

Förbättrade ekonomiska villkor för pensionärerna - i synnerhet för dem med lägst pension, är ett krav som kristdemokraterna

driver och som vi kommer att fortsätta driva. I detta sammanhang är det dåliga utgångsläget mest påtagligt för de äldsta kvinnorna.

Många äldre kvinnor får endast garantipension. De får betala ett högt pris för att ha tagit ett stort ansvar för familjen och barnen och därmed fått lägre eller uteblivna ATP-poäng. Det är viktigt att de ska kunna känna sig trygga, även ekonomiskt.

Inte minst genom kristdemokraternas påtryckningar har regeringen nu lovat att satsa på de sämst ställda pensionärerna. Det viktiga är att pensionärernas ekonomiska situation förbättras - det är en av de viktigaste reformerna för att vi ska kunna skapa ett schystare och tryggare

Sverige. Nu är det pensionärernas tur!

Maria Lindelöf

ombudsman för kristdemokraterna

i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons