Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Hög tid att investera i turismnäringen

Riskkapital, affärsänglar och internationella investeringar är det utsäde som krävs just nu i Västmanland och Väster­ås. Turismnäringen går tvärtemot den globala ekonomiska utvecklingen. Den näringen frodas och det måste vi också börja ­inse i Västerås.

Annons

Det kommer upprepade positiva signaler om tillväxt och utveckling i rese- och turistnäringen, trots rådande konjunktur. Hälften (51 procent) av turistföretagen är optimistiska när det gäller den ekonomiska utvecklingen inom deras verksamhet under de kommande tolv månaderna. Över hälften av de svenska turistföretagen planerar för investeringar under året. Företagarna är optimistiska gällande den egna ekonomiska utvecklingen och 19 procent planerar för nyanställningar. Det visar en ny enkätundersökning som har tagits fram av Öhrlings PricewaterhouseCoopers och Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Men för att små företag inom den här branschen ska våga satsa även i kristider krävs det riskkapital och tillgång till affärsänglar. I det bistra klimat som nu råder på finansmarknaden är det just finansiering och tillgång till kapital som anses vara de största hindren för tillväxt inom näringen.

Det är nu hög tid att Västerås stad bidrar till att den här branschen kan utvecklas ytterligare och se till att dessa företagare ges rätt verktyg och möjligheter. Är detta något man diskuterar i näringslivsrådet?

Jag vill ge Västerås stad i uppdrag att öka utländska investeringar i Västerås och i Västmanland.

Utländska investeringar bidrar till att skapa nya affärsmöjligheter, öppnar nya marknader, tillför ny kompetens och ökar utbytet av teknik och tekniskt kunnande. Det gör att företagens, stadens, länets och Sveriges konkurrenskraft ökar – vilket i sin tur leder till ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt.

Förutom de direkta effekter en investering ger i arbetstillfällen och kapital leder det även till många indirekta resultat. Dessa går vanligtvis inte att mäta men ska ändå inte underskattas. En av de effekter man brukar nämna är de extra arbetstillfällen som genereras i form av serviceyrken och underleverantörer till en viss investering.

En annan är den uppmärksamhet som ett namnkunnigt företag kan generera till ett län som Västmanland. Denna uppmärksamhet ger en positiv bild av Västmanland som i sin tur kan leda till vidare investeringar inom samma bransch.

Att så i lågkonjunktur innebär att man skördar

i högkonjunktur. Det är dags att börja så i Västerås.

Maria Lindelöf

ombudsman för Kristdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons