Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Ingen ska missunnas värdet av att tjäna egna pengar och känna sig behövd

Annons

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström uppmärksammar en grupp som under många år i allt för stor utsträckning haft det svårare på arbetsmarknaden. Personer vars funktionsnedsättning medför en nedsatt arbetsförmåga har det generellt mycket svårare att ta sig in på arbetsmarknaden och det är mycket gott att regeringen gör insatser.

Vi kristdemokrater har i regeringsställning jobbat för att skapa flera vägar till arbete för personer med funktionsnedsättning. Resurserna för lönebidrag och anställningar vid Samhall har totalt sett ökat med sammanlagt 2,4 miljarder kronor. Vi har fördubblat beloppet för arbetshjälpmedel och höjt stödet för personligt biträde från 50 000 kronor till 60 000 kronor.

Ett särskilt nystartsjobb har också införts, vilket varit framgångsrikt. Totalt 23 procent av alla nystartsjobb har gått till personer med funktionsnedsättning. Men det verkar inte räcka, eftersom vi fortsatt kan se en stor ökning av personer där det är oklart om personen ifråga har en arbetsförmåga.

Det finns positiva exempel på företag – både små och stora – som har insett att personer med funktionsnedsättning är en outnyttjad resurs, däribland bland annat Ica Viksäng, Max, och Ikea. Nu är det dags att Västerås kommun och Landstinget Västmanland tar ett större ansvar för att skapa arbetstillfällen och praktik för personer med funktionsnedsättning. Och dessutom gör det med inställningen att tillvarata outnyttjade resurser och förmågor. För mig som andre vice ordförande i nämnden för funktionshindrade är detta en av de stora utmaningarna de kommande åren fram-över.

Det finns många arbetsuppgifter i offentlig sektor som är i behov av ytterligare förstärkning. Man skulle kunna inspireras av Samhalls arbete under parollen Fler händer i vården, där personer med funktionsnedsättning kan hjälpa äldre kring måltider, sänggående eller att komma ut på en promenad. Det kan även vara universitets- och högskolutbildade personer med funktionsnedsättning som kan arbeta som till exempel handläggare, ekonomer eller konsulter. Det kan också handla om vaktmästeri, underhåll, transportsektorn, städning eller parkskötsel. Listan kan göras lång.

För mig som kristdemokrat är det en självklarhet att alla som vill och kan arbeta har ett arbete. Det kommer alltid att finnas människor i vårt samhälle som av en eller annan anledning har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Men att få tjäna egna pengar, känna sig behövd och vara en del av en arbetsgemenskap är värden som inte ska missunnas någon.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons