Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Se föräldraskapets betydelse!

Annons

Det är ett viktigt arbete att ta hand om det uppväxande släktet eftersom barnen är vår framtid. Men vårt samhälle prioriterar yrkesarbetet och betraktar hemarbetet som värdelöst. Och eftersom vi som föräldrar inte gärna vill att våra barn ska hamna i en position där deras insatser är värdelösa så uppmuntrar vi dem att utbilda sig, vilket är förståeligt och det ska vi göra.

Dock innebär det att både män, kvinnor och barn är borta från hemmen på dagarna, och kommer hem på kvällarna utpumpade för att äta och sova. Vi har skapat ett samhälle som går tvärsemot biologin och evolutionen. Kan det vara så att det är svårt att få en förändring eftersom vi inte vill veta konsekvenserna av vårt samhällssystem eftersom det då kommer att krävas stora samhällsförändringar?

Kristdemokraterna menar att det är dags att underlätta balansen mellan jobb och familjeliv. I ett samhälle där sådana saker är värdefulla kan både kvinnor och män engagera sig i hemmet och barnen. Om hemmen fungerar får vi även ett fungerande samhälle. En klok politik för barn och unga måste bygga på en förståelse för att det är föräldrarna som är de viktigaste personerna i barnens liv. Och föräldrarna ska erbjudas stöd från samhället i sin uppgift.

Vårdnadsbidraget är ingen slutgiltig lösning på familjernas behov – men det är just nu det enda vi kan erbjuda föräldrar som väljer en alternativ väg utöver barnomsorgsalternativen.

Vi blandar heller inte äpplen och päron. Vårdnadsbidraget ställs ofta mot det pedagogiska innehållet i förskolan. Men Kristdemokraterna jämför heller inte en förskolelärare med pedagogisk utbildning med en förälder och det borde ni andra partier också sluta med. Därför vill vi kristdemokrater se en utbyggd öppen förskola och mer familjestöd.

Varför är det ingen som ställer sig frågan varför den psykiska ohälsan bland våra barn och unga är så hög? Varför är det ingen som ställer sig frågan om det vi gör verkligen är den rätta vägen för att ge våra barn de bästa förutsättningarna för framtiden?

Vi ska se det som värdefullt att satsa på föräldraskapet. De flesta föräldrar vill ta sitt föräldraskap på allvar och det är samhällets uppgift att bistå föräldrarna. Föräldraskapet är ett privilegium. Nu kommer vårdnadsbidraget att försvinna i Västerås från och med nästa år. Men ett löfte från oss kristdemokrater är att vi ska fortsätta kämpa för en rättvis familjepolitik som utgår ifrån familjens behov och önskemål. Kontakta oss gärna för konstruktiva diskussioner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons